Svijet
StoryEditor

EK predlaže uporabu mobitela u inozemstvu do 90 dana bez plaćanja roaminga

06. Rujan 2016.

Europska komisija (EK) predlaže da se mobilni telefoni u europskom inozemstvu bez plaćanja roaminga mogu koristiti najviše 90 dana godišnje, s time da jednokratni boravak izvan domaće mreže ne smije biti dulji od mjesec dana. U lipnju 2017. potpuno se ukida roaming za telefoniranje, slanje SMS poruka i za podatkovni promet. Međutim, kako bi se telekomunikacijski operateri zaštitili od moguće zlouporabe, Europska komisija predložila je pravila, o čemu će raspravljati države članice, a konačna odluka predviđena je za prosinac ove godine.

Od danas zadnje pojeftinjenje roaminga unutar EU prije ukidanja 2017.

Komisija je nakon javne rasprave predložila da se bez plaćanja naknade za roaming može gostovati u drugoj mreži najviše 90 dana godišnje, ali jednokratni boravak u gostujućoj mreži može najdulje trajati 30 dana. To bi, prema Komisiji, trebalo biti dovoljno za odlazak na godišnji odmor i povremena putovanja unutar EU-a, a da putnici to ne osjete na svojim računima za mobitele.

Za građane koji žive u pograničnim zonama, primjerice rade u Luksemburgu, a žive u Belgiji, neće vrijediti rok od 90 dana, pod uvjetom da se svakodnevno spajaju na svoju domaću mrežu. Nakon isteka predviđenih rokova, operateri će moći naplaćivati roaming i to 4 eurocenta za minutu razgovora, jedan cent za SMS i 0,85 centi za MB.

27. travanj 2024 04:18