Svijet
StoryEditor

Evo kako su globalna tržišta reagirala na referendum u Grčkoj

06. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Nakon jučerašnjeg referenduma u Grčkoj postalo je jasno da premijer Cipras uz sebe ima volju naroda za pregovaračkim stolom. Situacija je omogućila scenarij neuspješnog sporazuma s kreditorima, što može rezultirati bankrotom Grčke i implementacijom drahme kao nacionalne valute.

Dakako, globalna tržišta su reagirala na nove okolnosti. Kako javlja USA Today, prema burzi na Wall Streetu, industrijski Dow Jones indeks je pao za 0.6% u roku petnaest minuta otvaranja burze, isto kao i Standard & Poor 500 indeks. Njemački DAX indeks je pao za 1.5%, a francuski CAC 40 je pao za 2%. S druge strane svijeta, u Tokiju, Nikkei 225 indeks je pao za 2.1%.

Za sada su rezultati stabilni, te nema daljnjeg padajućeg trenda. No, prema riječima Davida Kellya, glavnog stratega JPMorgan Funds, moramo ostati oprezni:

- Ovaj tjedan će biti određen Grčkom i implikacijama referendumske pobjede politike protiv štednje.

Drugi su ipak mirniji, kao što se vidi na primjeru Paula Hickeya, jednog od utemeljitelja Bespoke Investment Group:

- Nema nikakve panike. Tržište je sigurno da su se institucije Europe uspješno zaštitile od krize u Grčkoj.

Mirnoća mnogih se može objasniti činjenicom da kriza u Grčkoj traje dovoljno dugo da su dovoljne pripreme izvršene.

Iako uvijek postoji teoretska mogućnost kompromisa s Europom, njemački ministar ekonomije, Sigmar Gabriel, je izjavio kako su „pregovori o programu pomoći sada teško zamislivi.“ S druge strane, važno je zapamtiti olakšavajuću činjenicu da je grčki financijski ministar, Yanis Varoufakis, ranije danas dao ostavku u nadi da će tim potezom pomoći svojoj zemlji.

27. travanj 2024 14:29