Svijet
StoryEditor

Francusko ministarstvo nagovara Peugeot da se predomisli

13. Rujan 2012.

Francusko ministarstvo industrije pokušava nagovoriti posrnulog proizvošača automobila Peugeot da dio planiranih otkaza u sklopu preustroja prebaci na pogone u Španjolskoj.

Očekuje se da će ministar za obnovu industrije Arnaud Montebourg u četvrtak iznijeti takav prijedlog izvršnom direktoru Peugeota Philippeu Varinu u razgovorima o planiranom preustroju, koji uključuje i zatvaranje pogona u Aulnayu u blizini Pariza.

"U pitanju nije samo pogon u Aulnayu, zatvorena bi trebala biti i proizvodna linija u Rennesu dok bi tvornica u Madridu trebala nastaviti s radom", rekao je ministar Montebourg, kojeg je vlada zadužila da nagovori Peugeot da se predomisli. Glasnogovornik španjolskog ministarstva industrije izjavio je da odluku o rezovima donosi privatna kompanija i nije želio dalje komentirati to pitanje.

Montebourgov prijedlog vjerojatno će naići na otpor u recesijom pogođenoj Španjolskoj, čija bi vlada na čelu s Marianom Rajoyem uskoro mogla zatražiti paket pomoći a suočena je s najvišom nezaposlenošću u Europskoj uniji, nešto ispod 25 posto. Francuski ministar za obnovu industrije ponovio je vladin stav da je plan restrukturiranja Peugeota "neprihvatljiv".

"Raspravit ćemo s upravom Peugeota o mogućnostima i opcijama. Osobno sam skloniji tome da se naglasak stavi na zatvaranja izvan Francuske nego u zemlji", rekao je Montebourg za javnu radio postaju France Inter. Peugeot nije bio dostupan za komentar.

19. travanj 2024 09:11