Svijet
StoryEditor

Gubitak prijatelja i zdravlja pretvorila u kompaniju koja čini svijet boljim

10. Travanj 2017.

Sve su dobre poslovne priče, priče o osobnom, životnom, uspjehu. Tako je to i u slučaju Karen Lynch, žene koja je u samo godinu dana izgubila najboljeg prijatelja i doznala da je ozbiljno bolesna. Međutim, te dvije teške situacije nisu ju srušile, već ih je Karen iskoristila kako bi, konačno, napravila nešto dobro u svojem, ali i u životima drugih ljudi.

Vijest o gubitku drage joj osobe, prijatelja koji je preuranjeno preminuo, Keren Lynch je duboko potresla. Toliko duboko da je odlučila iz temelja promijeniti svoj život, počevši od posla koji je radila.

-Kada mi je prijatelj umro, shvatila sam koliko je život kratak. Poželjela sam napraviti sa svojim životom znatno više, rekla je Karen koja, odmah nakon gubitka prijatelja, doznaje kako je oboljela i od dijabetesa tipa 1.

Stoga je dala otkaz u korporaciji u kojoj je godinama radila, uzela je nešto ušteđevine i sa svojim mužem otišla na šestomjesečno krstarenje po Karibima, u Vijetnam i Tajland.

Kada se vratila u Veliku Britaniju, javila se na oglas za posao u marketingu tvrtke koja prodaje vodu, u čijem postupku punjenja, proizvodnje i plasmana na tržište, nema emisije CO2. Osim toga, to je kompanija koja sav svoj profit donira potrebitima. Počela je raditi u Belu.

https://www.instagram.com/p/BOAROi7jRsz/?taken-by=wateraid&hl=hr

U trenutku kada je Karen odlučila raditi za njih, Belu nije bila profitabilna tvrtka. Osnovani 2004-te, u 2008-moj bilježili su minus od 1,9 milijuna funti.

Keren je znala kako Belu hitno treba ozbiljan poslovni plan pa ga je i napravila. Samo pola godine kasnije, imenovana je šeficom cijele tvrtke.

Belu je osnovao filmaš Reed Paget, koji je odstupio s mjesta predsjednika Uprave, kako bi Keren napravila reda.

-Jasno, to nam je razdoblje bilo vrlo teško, ali uspjeli smo plasirati se na tržište i krenuti. Sve što je Reed želio bilo je od Belu napraviti samoodrživu kompaniju, rekla je za BBC, Karen.

Njezin se poslovni plan pokazao iznimno uspješnim, pa Belu u 2015-toj godini bilježi ukupne prihode od 5,9 milijuna funti. Osim toga, od 2011-te godine, Belu je uspješno donirala čak 1,5 milijuna funti organizaciji WaterAid, kojoj je cilj osigurati pitku vodu i sanitarne čvorove i u najnerazvijenijim dijelovima svijeta.

https://www.instagram.com/p/BSbpUk9h-Wt/?taken-by=wateraid&hl=hr

Osim što Belu ne zagađuje okoliš u procesu proizvodnje, što sav profit donira, koristi i materijale koje je moguće reciklirati u prirodi. Upravo zbog te tri karakteristike, hoteli i odmarališta bili su prvi na listi onih koji su željeli ponuditi svojim klijentima ovakav proizvod.

https://www.instagram.com/p/exX6jPm5Jk/?tagged=beluwater&hl=hr

-Bilo nam je iznimno važno pokazati način na koji mi poslujemo. Prije svega, istaknuti svijest o zaštiti okoliša i socijalanu odgovornost, a onda pokazati i održivost, jer sav profit dajemo WaterAidu, kaže Karen.

 

02. svibanj 2024 16:50