Svijet
StoryEditor

Hoće li Elon Musk otvoriti pogone Tesle i u zemlji u kojoj je odrastao? Tamošnji ministar čini sve da se to ostvari...

27. Rujan 2016.

Ministar trgovine i industrije Rob Davis svojim javnim istupima ohrabruje kompaniju Tesla Motors da otvori proizvodne pogone u Južnoafričkoj Republici, rodnoj zemlji Elona Muska. Iako je Musk tamo odrastao, dosad nije imao značajnija ulaganja. Tek ove godine najavio je da se predbilježbe za najnoviju verziju električnog automobila iz njihove tvornice - Model 3 odsada mogu raditi i iz Južnoafričke Republike. Ipak, spekulira se kako to nije najveći proizvod koji namjeravaju lansirati na tom tržištu, piše Fortune.

Puno veći utjecaj na zemlju koja ima loš sustav električne energije, puno sunca za proizvodnju solarne energije i mnogo tvrtki i kuća koje se žele osigurati od prekida u opskrbi električnom energijom bila bi baterija PowerWall. Prva takva baterija koja služi za opskrbu električnom energijom kuća i tvrtki postavljena je u travnju, a na to da tvrtka misli ozbiljno raditi na tom tržištu ukazuje i činjenica da se zapošljava osoblje u Južnoafričkoj Republici. Ipak, zasad se govori samo o prodaji, ali ne i o premještanju proizvodnje na te prostore.

Svejedno, ministar Davis ne posustaje od namjere da započne razgovore o mogućnostima smještanja proizvodnih objekata Tesla Motorsa u svoju zemlju. Tako je u posljednjoj izjavi rekao kako je program subvencija za obnovljive izvore energije u Južnoafričkoj Republici jedan od najboljih na svijetu i da im je skladištenje energije ključni izazov. Istaknuo je kako imaju i subvencije za električne automobile te da Vlada razumije kakva je budućnost tih vozila.

Musk je morao iz ovoga između redaka pročitati kolike nade mu sunarodnjak polaže u njegovu pomoć pri daljnjem razvoju gospodarstva.

19. travanj 2024 16:17