Svijet
StoryEditor

Hrvatska se predstavlja na velikom investicijsko-trgovinskom sajmu u Kini

09. Lipanj 2015.

U kineskom gradu Ningbou u ponedjeljak je otvoren prvi Kinesko - srednje i istočno europski investicijsko-trgovinski sajam (China - CEEC Expo) na kojem će se predstaviti investicijski potencijali 15 zemalja iz srednje i istočne Europe među kojima je i Hrvatska koja na ovom velikom sajmu ima status posebnog gosta.

Zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić izjavio je kako je Hrvatska članica te inicijative te kako je danas otvoreni sajam dobra prilika da se zajednička suradnja razvije.

"Ono što jako veseli je što je Hrvatska dobila svoj dan u srijedu gdje će se hrvatske tvrtke te Agencija za investicije i konkurentnost te naš turistički sektor prezentirati naš potencijal", izjavio je Hini Leverić.

Istaknuo je kako svi ekonomski pokazatelji proteklih godina pokazuju da robna razmjena s Kinom raste u velikom postotku - 45 posto izvoz Hrvatske u Kinu i više od 60 posto uvoz kineske robe u Hrvatsku. Imamo i povećanje broja kineskih turista u Hrvatskoj, a pogotovo sada kada je Hrvatska članica Europske unije schengenska viza vrijedi i za Hrvatsku tako da turisti koji iz Kine kreću za Europu slobodno mogu posjetiti i našu zemlju", kazao je.

Oni su pokazali veliki interes u turističkom sektoru ali i ostali projekti koje Hrvatska razvija za njih su vrlo interesantni, rekao je, pa je tako i za natječaje koje je Hrvatska nedavno raspisala za energetske projekte interes pokazalo i nekoliko kineskih kompanija.

Leverić je ocijenio da Hrvatska na jednom tako velikom i svjetski značajnom tržištu kao što je kinesko može najviše napraviti u sljedećim segmentima - razvoju infrastrukture, transportu, energetici i turizmu.

Zamjenik ministra turizma Daglas Koraca u srijedu imati priliku da predstavi turističke potencijale Hrvatske. Tada će, u sklopu sajma Kina - CEEC Expo, biti otvoren Hrvatski dan. Pripremljen je poseban program putem kojega će se prezentirati turistička ponuda Hrvatske te mogućnosti ulaganja s naglaskom na turističke projekte.

Kao posebni gosti sajma u Kini boravi i izaslanstvo istarske županije na čelu sa županom Valterom Flegom i gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem, a današnjem svečanom otvaranju prisustvovao je i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Kinezima će, osim Hrvatske, svoje potencijale na Expou predstaviti i Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Litva, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka i Slovenija.

19. travanj 2024 20:00