Svijet
StoryEditor

Isprintan prvi 3D objekt u svemiru

28. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Ovaj je tjedan na Međunarodnoj svemirskoj postaji nedavno instalirani 3D printer stvorio prvi 3D objekt isprintan u svemiru.

NASA-in 3D printer kreirao je startup Made In Space, osnovan 2010. godine. Svrha je eksperimentirati s mogućnošću da se zamjenski dijelovi potrebni za održavanje svemirske postaje printaju u svemiru, što će onda riješiti problem troškova slanja dijelova u svemir.

3D printer je na Međunarodnu svemirski postaju isporučen u rujnu Space X Dragon kapsulom, a instaliran je 17. studenog. Ubrzo se očekuju novi pokušaji. U utorak je isprintan prvi 3D objekt, koji je u stvari zamjenski dio za sam 3D printer. Trenutno se objekt podvrgava ispitivanjima kako bi se utvrdilo je li dorastao očekivanjima.

Ovo također dokazuje da Made In Space printeri funkcioniraju, što znači da bi 3D printanje moglo postati važnim dijelom istraživanja koja se vode na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

- Ovaj projekt demonstrira osnove proizvodnje u svemiru. Rezultati eksperimenta poslužit će kao kamen temeljac za buduće pothvate koji će u budućnosti izmijeniti način na koji istražujemo svemir. – izjavio je Mike Snyder iz startupa Made In Space.

Informacije će pomoći i njegovom timu da radi na sljedećoj generaciji 3D printera, za koje se očekuje da će biti dostavljeni na Međunarodnu svemirsku postaju početkom 2015. godine.

04. svibanj 2024 22:55