Svijet
StoryEditor

Japansko gospodarstvo raste brže nego što se očekivalo

09. Rujan 2013.

Japansko gospodarstvo u drugom je tromjesečju poraslo za 0,9 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, prenijeli su u ponedjeljak europski mediji naviše revidirane podatke japanske vlade.

U preliminarnom podatku rast je procijenjen u visini 0,6 posto, prenosi BBC.

Prema reviziji podataka, treće po veličini svjetsko gospodarstvo tako je ostvarilo rast od 3,8 posto na godišnjoj razini, pokazuju najnoviji podaci vlade u Tokiju.

Japan je proteklih mjeseci poduzeo agresivne mjere kako bi pokrenuo gospodarstvo nakon višegodišnje stagnacije.

"Mjere japanske vlade poduprle su optimizam u pogledu oporavka, koji se očituje u većim ulaganjima kompanija", tumači za BBC Martin Schulz iz istraživačkog instituta Fujitsu.

"Mjere se polako pretaču i na tržište rada i u realno gospodarstvo. Učinci toga počeli su se sada očitovati i u brojkama", dodaje.

Gospodarstvu je dodatni poticaj stigao i proteklog vikenda kada je odlučeno da će Tokio biti domaćin Olimpijskih i paraolimpijskih igara 2020.

Japan će utrošiti približno osam milijardi dolara za obnovu starih i gradnju novih stadiona. Po ocjeni analitičara, potrošnja i graditeljske aktivnosti dodatno će poduprijeti oporavak japanskog gospodarstva u idućim godinama.

28. travanj 2024 05:51