Svijet
StoryEditor

Juncker o stanju Unije: Predlažemo povećanje Investicijskog plana za dodatnih 200 milijardi eura

14. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker predložio je u srijedu svom govoru o stanju Unije povećanje Investicijskog plana za dodatnih 200 milijardi eura i njegovo produljenje do 2020. godine.

- Predlažemo da se udvostruči trajanje fonda i udvostruče njegovi financijski kapaciteti. Europski investicijski fond osigurat će najmanje 500 milijardi eura do 2020. godine, a radit ćemo na tome da dosegnemo 630 milijardi eura do 2022. godine. Ako zemlje članice daju svoj doprinos možemo ići čak i brže, rekao je predsjednik Europske komisije u svom govoru o stanju Unije pred zastupnicima Europskog parlamenta okupljenim na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Prvotni Junckerov investicijski plan, pokrenut 2015. godine, predviđao je da se do 2018. godine mobilizira 315 milijardi eura. Juncker je također najavio i investicijski plan za Afriku.

- Danas pokrećemo ambiciozni investicijski plan za Afriku i susjedstvo, koji bi mogao dosegnuti 44 milijarde eura, a mogao bi se popeti na 88 milijardi ako zemlje članice daju svoj doprinos, rekao je Juncker, dodajući da se moraju napasti uzroci masovnih migracija.

- Novi plan nudi pojas za spašavanje onima koji bi u suprotnom bili prisiljeni da se upute na opasno putovanje. To se mora učiniti, rekao je Juncker.

02. svibanj 2024 02:25