Svijet
StoryEditor

Korporacije često podmićuju državne dužnosnike kako bi dobile poslove

03. Prosinac 2014.

Čelnici kompanija nerijetko su svjesni da je državnim dužnosnicima u stranim zemljama plaćeno mito kako bi njihova tvrtka dobila poslove i ubrzala birokraciju, zaključci su prvog izvješća Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) o podmićivanju u stranim zemljama.

Istraživanje OECD-a pokazalo je da je korporativni menadžment bio upoznat, odnosno da je sudjelovao u više od 50 posto od ukupno 427 slučajeva zaključenih u posljednjih 15 godina od stupanja na snagu OECD-ove konvencije za suzbijanje podmićivanja.

OECD-ova analiza tih slučajeva ustanovila je da su u njih 41 posto korporativni menadžeri znali da je mito plaćen, dok su izvršni direktori kompanija u tome su sudjelovali u 12 posto slučajeva.

Analiza 427 slučajeva utvrdila je da je gotovo šest od 10 slučajeva, odnosno 57 posto, uključivalo podmićivanje kako bi se prošlo na natječajima koje je provodio državni sektor, dok ih je 12 posto platilo mito da se olakša carinska procedura.

Dvije trećine slučajeva zabilježeno je u četiri sektora: vađenju ruda, graditeljstvu, prijevozu i skladištenju te informacijama i komunikacijama. U tri četvrtine slučajeva utvrđeno je da su ulogu u tome imali posrednici, poput lokalnih trgovačkih i marketinških agenata, distributera i brokera.

Strana korupcija definira se kao nuđenje, obećavanje ili davanje bilo kakve neprimjerene financijske ili druge prednosti, izravno ili putem posrednika, stranim državnim dužnosnicima kako bi se dobili ili zadržali poslovi, ili radi neprikladnih prednosti u nekom drugom poslovanju.

Patrick Moulette, čelnik OECD-ova odjela za suzbijanje korupcije izjavio je da se nada da će izvješće skrenuti pozornost na područja u kojima treba poduzeti dodatne napore da se iskorijeni mito, budući da borci protiv korupcije teško rješavaju ovako složen, prikriven kriminal.

"Najveći dio vremena viši je menadžment upoznat s podmićivanjem, što je iznenađujuće zato što u većini slučajeva sankcije za međunarodnu korupciju budu nametnute niže rangiranim zaposlenicima. Moramo se osloboditi predodžbe da treba dati mito ako se želi poslovati u stranim zemljama", kazao je Moulette.

OECD-ovo izvješće također pobija predodžbu da se mito većinom plaća državnim dužnosnicima u siromašnim zemljama, utvrdivši kako gotovo polovina slučajeva, odnosno njih 43 posto, uključuje podmićivanje dužnosnika u razvijenim i visokorazvijenim zemljama svijeta.

Što se tiče razotkrivanja slučajeva, trećina ih je rasvjetljena nakon što su ih prijavile kompanije koje su u tome sudjelovale ili pojedinici, pri čemu je jedna trećina kompanija, odnosno njih 31 posto, na takve radnje upozorilo nakon što su internom revizijom pronađeni dokazi korupcije.

Drugi najuobičajeniji način razotkrivanja strane korupcije odvija se putem policije ili carinskih djelatnika. Medijska istraživanje pokrenula su akcije u pet posto slučajeva a u dva posto su ih prijavili zviždači.

U ukupno 427 zaključenih slučaja, zatvorsku kaznu dobilo je ukupno 80 ljudi nakon što su proglašeni krivima za podmićivanje u stranim zemljama, a pojedinci i kompanije, njih ukupno 261, dobilo je novčanu kaznu u ukupnom iznosu od 1,8 milijardi eura.

29. travanj 2024 15:26