Svijet
StoryEditor

Ne dogovore li se Amerikanci oko ušteda, cijena zlata drastično pada

18. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Unatoč volatilnostima na globalnim tržištima dionica i roba koje izazivaju pregovori oko fiskalne litice u Sjedinjenim Američkim Državama, cijena zlata ostala je na stabilnim razinama od oko 1700 dolara.

Unca čistog zlata na spot tržištu danas se mogla kupiti za oko 1697 dolara, dok su terminski ugovori za isporuku zlata u budućnosti ostali nepromijeni na 1698 dolara po unci. Zlato, inače tradicionalno utočište ulagača u kriznim vremenima, u slučaju da se Amerikanci ne dogovore oko proračunskih ušteda čeka značajan pad cijene, tvrde analitičari. 

Naime, ako ne prođe novi prijedlog američkog predsjednika Baracka Obame, koji želi prikupiti 1,2 bilijuna dolara više kroz nove poreze i istovremeno srezati proračunske rashode za 1,2 bilijuna dolara u SAD-u će se automatizmom pokrenuti takozvana fiskalna litica teška 600 milijardi dolara u novim porezima i proračunskim rezovima. Takav bi događaj uzdrmao globalna tržišta, a rasprodaje koje bi uslijedile zasigurno bi se odrazile i na cijene zlata, piše Reuters. S druge strane, stabilnu cijenu tog plemenitog metala podržavati će labave monentarne politike FED-a i ostalih centralnih banaka u svijetu, jer će investitori tražiti imovinske klase koje će ih najbolje štititi od inflacije. 

-Cijena od 1700 dolara po unci je ključna točna otpora za zlato. Ipak, ne treba previše vjerovati da će mu cijena bitno pasti, jer tržištna kretanja pokazuju da mu investitori još uvijek jako vjeruju- pišu analitičari šangajskog CIFCO Futuresa. Nade u dogovor oko proračunskih rezova i poreza u SAD-u, ovaj su tjedan blago podigle cijene dionica u Aziji i nekih rizičnijih klasa imovine. Istovremeno, vrijednost dolara prema ključnim svjetskim valutama pala je na dvomjesečni minimum, što je pojeftinilo robe čija je vrijednost izražena u zelenoj valuti.

Tehnička analiza sugerira da bi najviša cijena unce zlata u kratkom roku mogla doseći 1711 dolara po unci, a probije li se i ta barijera sljedeća je postavljena na 1717 dolara, sugeriraju Reutersovi analitičari. 

Potražnja za zlatom u proteklim danima nije na razinima koje smo zabilježili prošle godine, no treba znati da je dobar dio ulagača već otišao na praznike, tvrde u Reutersu

03. svibanj 2024 03:48