Svijet
StoryEditor

Nema smisla u isto vrijeme prodavati Mercator i monetizirati nekretnine

17. Listopad 2012.

Direktor slovenskog trgovačkog lanca Mercator Toni Balažič zanijekao je u srijedu navode ljubljanskog lista ‘Dnevnik‘ da se njegova uprava protivi prodaji većinskog paketa dionica putem konzorcija vlasnika u kojemu su banke i Pivovarna Laško (PL).

Komentirajući odluku Abanke Vipa i Banke Koper, koje su istupile iz spomenutog konzorcija zbog ocjene da ni novi pokušaj prodaje većinskog dijela Mercatora neće uspjeti, Balažič je rekao da je prodaja Mercatora stvar vlasnika, a ne uprave. No, dodao je da nema smisla u isto vrijeme prodavati Mercator i nastavljati pokušaj monetizacije njegovih nekretnina radi smanjenja zaduženosti te da bi se vlasnici morali odlučiti ili za jedno ili za drugo.

Monetizacijom, odnosno prodajom dijela nekretnina čiju ukupnu vrijednost procjenjuje na 1,7 milijardi eura, sadašnja uprava želi smanjiti neto dug Mercatora za 250 do 300 milijuna eura, o čemu pregovara s više zainteresiranih fondova.Ljubljanski ‘Dnevnik‘ u srijedu je u svom poslovnom prilogu objavio da su se Abanka Vipa i Banka Koper, koje ukupno imaju oko pet posto dionica Mercatora, unatoč namjeri prodaje dionica preko konzorcijskog ugovora od kojega sada odstupaju, odlučile svoje dionice ponuditi na burzi jer smatraju da su izgledi za prodaju većinskog paketa mali te da se prodaji protivi i Balažičeva uprava.

Prema njihovoj ocjeni, konzorcijski ugovor o prodaji Mercatora slab je signal za moguće investitore jer ne predviđa sankcije u slučaju odustajanja vlasnika od prodaje, a protiv prodaje je i sadašnja uprava s Balažičem na čelu. Sadašnja uprava monetizacijom nekretnina namjerava dug Mercatora sa 1,03 milijarde eura smanjiti na oko 800 milijuna eura, a Balažič je vlasnike dionica nedavno obavijestio da bi bio prisiljen prekinuti taj postupak ako se u sadašnjim ‘teškim vremenima‘ odluče za prodaju dionica strateškom partneru, piše list. O svemu tome i o razvojnoj strategiji Mercatora će krajem tjedna raspravljati i nadzorni odbor trgovačkog lanca koji vodi ekonomist i nekadašnji ministar gospodarstva Matej Lahovnik.

20. travanj 2024 03:33