Svijet
StoryEditor

Predstoji rast cijena goriva?

10. Lipanj 2015.

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima nakon što su najnoviji podaci iz SAD-a pokazali pad zaliha nafte i stabilizaciju proizvodnje nakon višegodišnjeg razdoblja snažnog povećanja.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,20 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 66,08 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,36 dolara višoj cijeni, od 61,50 dolara.

Potporu cijenama pružilo je jučerašnje izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za čak 6,7 milijuna barela, osjetno iznad očekivanja. Očekuje se da će današnje službeno izvješće potvrditi taj trend.

U međuvremenu je vlada u Washingtonu izmijenila prognoze domaće proizvodnje nafte i sada očekuje njezin pad u idućoj godini za 160 tisuća barela dnevno. U prethodnoj su prognozi predviđali njezin rast. Oporavak proizvodnje predviđaju tek u drugoj polovini iduće godine.

Ujedno su povisili prognozu globalne potražnje za naftom u 2015. za 20 tisuća barela dnevno, na ukupno 1,25 milijuna barela dnevno, što je dodatno poduprlo uzlazni trend cijena.

"U takvom bi kontekstu sugestije o padu cijena bile prava ludost", konstatira Tamas Varga iz londonske brokerske kuće PVM Oil Associates.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela njezine nafte u utorak iznosila 60,27 dolara, što znači da je porasla 85 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

19. travanj 2024 20:11