27. ožujak 2017.

Prve narudžbe za solarnu šindru Tesla prima već u travnju

Razmišljate li o instaliranju solarnih panela na krov svoje kuće, zbog ove vijesti možda odlučite ipak malo pričekati s tom investicijom. Solarna šindra, tanki šindri nalik solarni paneli, koje proizvodi tvrtka Tesla, uskoro će biti dostupna širokim masama.

Elon Musk, vlasnik Tesle, objavio je na svojem Twitter profilu, kako će njegova firma prve narudžbe za solarnu šindru početi zaprimati već sredinom mjeseca travnja ove godine. Riječ je o solarnim pločama koje su prevučene staklom, pa estetski doista izgledaju kao srebrna šindra, a ne "ružne" solarne ploče.

https://www.youtube.com/watch?v=4sfwDyiPTdU

Riječ je o materijalu, staklu koji se koristio i prilikom izgradnje električnog automobila Modela 3, proizvođača Tesla, koji će gotovo istovremeno kada kreće i prodaja novog pokrova za krovove, biti predstavljena javnosti. Musk nije odgovorio koliko će solarna šindra koštati ali je obećao kako novi Teslin krov neće biti skuplji od konvencionalnog krova.

Drugim riječima, vlasnici krovova koji se odluče investirati u solarnu šindru, povrat novca će osjetiti na uštedi električne energije.

Idealno bi bilo, ili barem tako sugerira Musk, da kuća na krovu ima solarnu šindru koja prikupljenu sunčanu energiju konvertira u električnu i šalje ravno u Tesline energetske zidove, oko garaže u kojoj su parkirana najmanje dva električna automobila proizvođača, pogađate, Tesla.

To što je solarna šindra prevučena posebnom vrstom stakla ne znači da je lomljiva poput stakla na koji smo u svakodnevnom životu navikli. Kako bi to demonstrirao master mind Tesle, Elon Musk, objavio je gif koji pokazuje njezinu lomljivost.

Nova solarna šindra proizvođača Tesla otporna je i na snijeg i mećavu. Ima mogućnost da otopi ledeni pokrov, budući da su u nju ugrađene žice koje služe za otapanje leda. Međutim, kako sustav funkcionira, u većini klimatskih uvjeta otapanje leda i uporaba šindre neće biti potrebna sve do mjeseca travnja.