Svijet
StoryEditor

Slovenija prodaje Triglav i Petrol?

28. Svibanj 2013.

Na listi poduzeća u vlasništvu države koje slovenska vlada namjerava prodati ove bi se jeseni mogli naći osiguravajuće društvo Triglav i energetska tvrtka Petrol, navode u utorak slovenski mediji.

Informaciju s kojom je najprije izašao poslovni dnevnik Finance slovensko ministarstvo financija nije željelo potvrditi niti zanijekati, navevši da ne komentira nagađanja koja se pojavljuju u medijima.

Neimenovani izvor u vladi za poslovni list Finance je rekao da je lista od 15 poduzeća i banaka koju je vlada već objavila, s namjerom da ih proda i potpuno se povuče iz njihova vlasništva, ‘prekratka‘ pa će je vjerojatno trebati popuniti nekom od velikih tvrtki kao što su Triglav i Petrol.

O konačnom razvrstavanju poduzeća na ona namijenjena prodaji i ona u kojima će država ostati vlasnik zbog njihove strateške važnosti parlament bi trebao odlučivati početkom jeseni.

Uz već prihvaćene mjere štednje prodaja dijela državne imovine trebala bi poslužiti za postupno smanjivanje proračunskog deficita u idućim godinama budući da će on ove godine iznositi 1,5 milijardu eura, ali i kao poticajni znak za strane investitore.

Na listi poduzeća iz kojih se država namjerava potpuno povući i postupno prodati svoje udjele za koje bi po ocjenama ministra za gospodarstvo Stanka Stepišnika mogla dobiti između 500 milijuna i milijardu eura za sada se nalaze: Nova kreditna banka Maribor (NKBM), Telekom Slovenije, Aerodrom Ljubljana, zrakoplovna tvrtka Adria Airways, te servisno poduzeće Adria Airways Tehnika, Cinkarna Celje, Gospodarsko razstavišče, Paloma, Terme Olimia, Unior, Žito, Aero Celje, Elan, Fotona i Helios.

19. travanj 2024 23:37