Svijet
StoryEditor

Slovenski ministar poljoprivrede protiv popuštanja u sporu oko vina teran

27. Siječanj 2015.
Piše:
liderhrt

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan izjavio je u Bruxellesu da bi europsko popuštanje Hrvatskoj koja je u sporu sa Slovenijom oko zaštite vina teran bilo nedopustivo.

- Očekujem da će Europska komisija braniti Sloveniju koja je zaštitu terana provela na zakonit način, u okviru europskog pravnog poretka - dodao je slovenski ministar, komentirajući vijesti da Europska komisija razmišlja o posebnom aktu kojim bi dopustila da se zaštita terana proširi i na Hrvatsku.

U tom bi slučaju Slovenija po neslužbenim informacijama reagirala tužbom protiv Europske komisije.

Slovenija je 2000. godine u EU-u zaštitila svoje vino teran koje se u primorskom dijelu te zemlje radi od grožđa sorte refošk, makar je vino pod tim imenom poznato i u dijelovima Italije, te u hrvatskoj Istri. Neki su slovenski stručnjaci zbog toga predlagali da se za teran osigura trilateralna zaštita Slovenije, Italije i Hrvatske u okviru Europske unije, ali je službena Ljubljana zauzela stajalište da se vino teran proizvodi samo u Sloveniji, te da se vino pod tim imenom u Hrvatskoj ili Italiji ne smije proizvoditi niti prodavati.

04. svibanj 2024 06:39