Svijet
StoryEditor

Starbucks zbog Brexita zabilježio pad dobiti u Britaniji

14. Travanj 2017.

Starbucks je zabilježio oštar pad dobiti u poslovanju u Velikoj Britaniji, za što okrivljuje usporavanje rasta tamošnjeg gospodarstva i utjecaj referendumske odluke o izlasku iz EU na povjerenje potrošača.

Dobit

Lanac kafeterija je objavio kako im je do listopada prošle godine dobit prije oporezivanja u Velikoj Britaniji pala za 61 posto, na 13,4 milijuna funti.

- Starbucks je u Velikoj Britaniji doživio značajna gospodarska i geopolitička nepovoljna kretanja koja su ostavila posljedice na prodaju. To uključuje usporavanje gospodarskog rasta, utjecaj Brexita, kao i stalnu zabrinutost oko sigurnosti, što doprinosi slabljenju povjerenja potrošača, kažu iz Starbucksa.

>>>Impresivan rast poslovanja i cijene dionice Starbucksa

U studenom prošle godine, ovaj američki lanac kafeterija izvijestio je o rekordnoj godišnjoj dobiti na svjetskoj razini, no to je bilo uglavnom zahvaljujući velikom porastu prodaje u Sjevernoj i Južnoj Americi.

U Velikoj Britaniji rast prodaje u prošloj godini, ne računajući utjecaj novootvorenih kafeterija, usporio je 1 posto, u odnosu na rast od 3,8 posto godinu ranije.

Troškovi ulaganja i restrukturiranja

Iz Starbucksa su kazali kako su na dobit u Velikoj Britaniji utjecali i troškovi ulaganja i restrukturiranja. Predsjednik Starbucksa za regiju Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA) Martin Brok kazao je da iako nesumnjivo postoje izazovi, koji se očituju u opreznijem potrošačkom okruženju, padu posjetitelja glavnih gradskih ulica i trgova, kao i negativnom utjecaju valutnih tečajeva, kompanija vrši značajna ulaganja u unaprjeđenje inovativnosti u ponudi hrane i kave, te je ‘uvelike ohrabrena odgovorom kupaca‘.

17. travanj 2024 01:08