Svijet
StoryEditor

Štrajk - Piloti Air Francea prizemljit će avione u prvom tjednu Eura

02. Lipanj 2016.
Piše:
lider.media

Valu štrajkova izazvanih nezadovoljstvom nacrtom novog Zakona o radu u Francuskoj priključili su se i piloti francuske zrakoplovne kompanije Air France. Sindikati pilota Air Francea pozvali su svoje članove na štrajk tijekom prvog tjedna europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj.

Štrajk organiziraju sindikat SNPL koji predstavlja više od polovice pilota Air Francea, te sindikat SPAF u kojem je četvrtina pilota.

Čelnici Air Francea su poručili kako bi štrajk pilota ugrozio budućnost ove kompanije koja se nakon osam godina gubitaka polako vraća u plus. Tijekom posljednjeg štrajka pilota koji je u rujnu 2014. trajao 15 dana kompanija je izgubila više od 400 milijuna eura.

Prije dva dana u štrajk su stupili zaposlenici Francuskih željeznica (SNCF), a štrajkaju i brojni drugi sektori u toj zemlji, uključujući i energetiku.

Nacrt novog Zakona o radu koji je vlada predala francuskom parlamentu od ožujka je tema žestokih rasprava u toj zemlji, a nezadovoljstvo zbog predloženih reformi radnici protekla dva tjedna iskazuju masovnim štrajkovima. Brojni problemi izazvani štrajkovima, uključujući i nestašicu goriva na bezinskim postajama mogli bi se negativno odraziti na Europsko prvenstvo koje će se u Francuskoj održati od 10. lipnja do 10. srpnja.

Sporni Nacrt na dnevnom redu Senata bit će 8. lipnja, a sindikati najavljuju da neće odustati od štrajkova dok vlada ne povuče prijedlog iz parlamentarne procedure.

20. travanj 2024 06:54