Svijet
StoryEditor

Svjetska zdravstvena organizacija trenutno ne može zaštititi čovječanstvo od epidemija kao što je ebola

09. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

UN-ov nezavisni panel stručnjaka u utorak je upozorio kako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na institucionalnoj razini nepripremljena nositi se s epidemijama kao što je ebola te da su nužne korjenite promjene unutar organizacije.

U posljednjih 18 mjeseci od virusa ebole je umrlo više od 11 tisuća ljudi, većinom na području sjeverne Afrike – u zemljama Sijera Leone, Liberija i Gvineja – gdje virus i dalje oduzima živote.

Stručnjaci WHO kritiziraju zbog spore reakcije. Točnije, stručnjaci upozoravaju kako WHO djeluje ‘reaktivno, umjesto proaktivno‘. Dodatno, WHO nije dostatno surađivao s lokalnom zajednicom te nije adresirao nužne mjere, primjerice upute za smanjenje mogućnosti zaraze prilikom pokopa.

Panel, predvođen Barbarom Stocking, bivšom čelnicom Oxfama, je međutim odbacio mogućnost da dužnosti Svjetske zdravstvene organizacije preuzme neka druga agencija. Pozivaju na veće investiranje, što uključuje sto milijuna dolara za fond za hitne slučajeve te povećanje od pet posto za regularne doprinose država članica. Panel je preporučio i kreiranje novog centra za hitne slučajeve koji bi raspolagao strategijama i osobljem obučenim za brze reakcije na terenu.

Stručnjaci su kritizirali i zemlje članice WHO-a, tvrdeći da nisu bile pripremljene za krizu te da nisu poslušale savjet WHO-a o zatvaranju granica i zabrani letova.

22. travanj 2024 14:28