Svijet
StoryEditor

Svjetska zdravstvena organizacija želi veće ovlasti

14. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je jučer u službenom dokumentu objavila kako vlade nisu ispunile svoje dužnosti za vrijeme epidemije ebole. Također, zatražila je veće ovlasti prilikom pokušaja saniranja budućih kriza.

WHO je doživjela žestoke kritike zbog sporog reagiranja na epidemiju ebole, koja je dosad ubila više od osam tisuća ljudi u više od dvadeset tisuća zabilježenih slučajeva u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji.

Svjetska zdravstvena organizacija je u listopadu obećala da će, jednom kada epidemija bude pod kontrolom, objaviti potpuno izvješće o načinu na koji se bavila krizom. Izvješća, međutim, i dalje nema.

U jučer objavljenom dokumentu stoji da su vlade koje su pribjegle zatvaranju granica i diskriminiranju putnika iz zemalja najviše zahvaćenih ebolom naštetile nastojanjima saniranja epidemije. U dokumentu također stoji da ‘poprilično velik‘ broj zemalja nije raspolagao minimalnim standardima za nošenje s ovakvom situacijom.

U nastavku se zagovara restrukturiranje organizacije kao i davanje većih ovlasti kako bi se organizacija mogla uspješnije nositi s novonastalim krizama.

Osim epidemije ebole, brojne su katastrofe, poput rata u Siriji, tajfuna na Filipinima i gladi na Rogu Afrike ukazale na neučinkovitost Svjetske zdravstvene organizacije:

- U svakom od pojedinih slučajeva, reakciji je nedostajalo brzine, koordinacije, odlučnosti i fondova potrebnih za umanjenje ljudske patnje i spašavanje života. –

WHO tvrdi da je trenutna struktura namijenjena rješavanju tehničkih problema i kreiranju zdravstvenih preporuka, ali ne i promptnom djelovanju.

19. travanj 2024 22:12