Svijet
StoryEditor

U Švicarskoj će poštu raznositi bespilotne letjelice

11. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Švicarska poštanska služba (Swiss Post) je u utorak objavila kako je započelo testiranje bespilotnih letjelica koje će dostavljati poštanske pošiljke. Takav način dostave bi u široku upotrebu trebao ući kroz narednih pet godina.

Snježno bijele bespilotne letjelice sastoje se od četiri odvojena propelera, a u sredini se nalazi šuplji prostor za paket.

- Dronovi su ekstremno lagani, a teret od jednog kilograma mogu prevoziti više od deset kilometara uz samo jedno punjenje baterije. Kreće se autonomno, prateći unaprijed definiran, siguran zračni put – objašnjava Swiss Post.

Dodaju i kako će obaviti opsežna testiranja prije puštanja bespilotnih letjelica u promet. Dronovi će se zasad koristiti isključivo u hitnim situacijama, primjerice u slučaju hitne dostave potrepština u odsječena geografska područja.

Švicarska se odlučila na ovaj potez jer ne želi zaostajati za poštanskim divovima poput Amazona, DHL-a ili Alibabe. Amazon je 2013. najavio da će na odabranim tržištima male pakete dostavljati bespilotnim letjelicama. Međutim, kompanija je u lipnju objavila kako ih i dalje ometaju regulative SAD-a.

19. travanj 2024 05:26