Svijet
StoryEditor

U Venezueli traju krvave demonstracije, poginulo šest osoba

20. Travanj 2017.

U Venezueli traju potencijalno najveće masovne demonstracije nakon što su čelnici oporbe pozvali svoje pristaše da u srijedu izađu na ulice. Demonstracije su započele točno na dan kada se državnim praznikom obilježava početak borbe Venezuele za neovisnost od Španjolske.

https://www.youtube.com/watch?v=g95nb-5sS7Q

Predsjednik Nicolas Maduro i njegovi pristaše pozvali su narod na kontramarš isti taj dan, a u nedjelju navečer Maduro je na ulice poslao oružane snage koje će tamo ostati dok traju marševi.

Razlog iz kojeg je oporba pozvala na demonstracije je, kako kažu, diktatura koju Maduro provodi posljednjih par godina.

Vlada je u više navrata blokirala pokušaje oporbe da svrgnu predsjednika s vlasti putem referenduma, a također su odgođeni lokalni i parlamentarni izbori.

Na krvavim prosvjedima je poginulo šest osoba, a brojni drugi sudionici, uključujući novinare su ozlijeđeni. Venezuelanska Vlada je 7. travnja zabranila da lider oporbe, Henrique Capriles, obavlja bilo kakve političke poslove u narednih 15 godina što je dodatno rasplamsalo bijes oporbe.

Posljednji izborni održani 2015. oporbi su dali prednost, a kritičari se slažu kako su nakon toga svi izbori odgađani jer se Maduro boji mogućeg ishoda.

 

 

23. travanj 2024 11:30