Svijet
StoryEditor

Vijeće EU podsjetilo na obećanje Hrvatske

12. Prosinac 2012.

Vijeće za opće poslove Europske unije pozdravilo je u utorak u svojim zaključcima napredak koji je Hrvatska napravila u pripremama za članstvo i pozvalo je da se usredotoči na deset zadaća koje je Europska komisija identificirala u svom zadnjem izvješću o monitoringu.

- Vijeće je temeljito proučilo izvješće o monitoringu i monitoring tablice i sa zadovoljstvom bilježi da je Hrvatska nastavila napredovati u usvajanju i provedbi zakonodavstva EU-a, da dovršava usklađivanje s pravnom stečevinom EU-a i da je postigla značajne rezultate u brojnim područjima. Bitno je da Hrvatska izoštri fokus na 10 pitanja koje je istaknula Komisija u području Tržišnog natjecanja, Pravosuđa i temeljnih prava i Pravde, slobode i sigurnosti - kaže se u zaključcima vijeća. Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih i europskih poslova, razgovoralo je u utorak o pitanjima proširenja na temelju paketa o proširenju, koje je Komisija objavila u listopadu.

Na sastanku je kao promatrač sudjelovao pomoćnik hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić. Zaključke ministarskog vijeća potvrdit će i šefovi država ili vlada zemalja članica, koji se sastaju na summitu 13. i 14. prosinca. Na prosinačkom summitu čelnici EU-a tradicionalno donose zaključke o proširenju. Na summitu se ne očekuje rasprava nego će se samo‘primiti na znanje‘ zaključci koje je ranije usvojilo Vijeće za opće poslove.

- Vijeće podupire konkretne preporuke iz izvješća Komisije i traži od Hrvatske da bez odgađanja rješava ta pitanja kako bi svoje pripreme dovršila na vrijeme i kako bi se to moglo odraziti u završnom izvješću o monitoringu koje će Komisija predstaviti u proljeće 2013. u skladu s pristupnim ugovorom - stoji u zaključcima. Ministri su također ‘podsjetili na obećanje Hrvatske da bilateralna pitanja ne smiju ometati pristupni proces kandidatskih zemalja‘.

- Od Hrvatske se očekuje da nastavi igrati aktivnu ulogu u regionalnoj suradnji na zapadnom Balkanu. Imajući na umu važnost dobrosusjedskih odnosa i provedbu obvezujućih međunarodnih sporazuma, Vijeće potiče Hrvatsku da nastavi rješavati sva otvorena bilateralna pitanja, uključujući i sukcesijska pitanja, na temelju dosad postignutog napretka. Potrebni su daljnji napori na rješavanju pitanja nekažnjivosti ratnih zločina kroz nepristrano vođenje otvorenih slučajeva i kroz nastavak pune suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju - kaže se u zaključcima.

U nacrtu zaključaka se izražava zadovoljstvo procesom ratifikacije pristupnog ugovora i iskazuje dobrodošlica Hrvatskoj kao članici Unije od 1. srp

20. travanj 2024 10:53