Svijet
StoryEditor

Zbog propasti tržišta nekretnina porastao javni dug

14. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Španjolski javni dug dosegnuo je na kraju prve polovice 2012. novu rekordnu razinu, potpirivši zabrinutost da će zemlji trebati kompletan paket pomoći, pokazali su službeni podaci objavljeni u petak.

Javni dug zemlje iznosio je na kraju lipnja 75,9 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je blizu vladinog cilja za kraj godine od 79,8 posto, pokazali su podaci španjolske središnje banke. Španjolski javni dug niži je od prosjeka eurozone koji iznosi 88,2 posto a oštro je porastao nakon propasti tržišta nekretnina temeljem pada poreznih prihoda i rasta socijalnih troškova kao što su naknade za nezaposlene. Prije krize u 2007. iznosio je 36,3 posto BDP-a a na kraju prošle godine 69,2 posto BDP-a.

Na kraju lipnja ukupni dug sedamnaest španjolskih regija, na koje otpada polovica cjelokupne državne potrošnje, odgovarao je protuvrijednosti španjolskog 14,2 posto BDP-a, u odnosu na 12,8 posto koliko je iznosio u isto vrijeme prošle godine, objavila je središnja banka. Najvišu je razinu duga bilježila Katalonija, od 22 posto regionalnog BDP-a. Ulagači vjeruju da će Španjolska uskoro zatražiti kompletan paket pomoći, s obzirom na visoke troškove zaduživanja i dospijeće duga, uključujući onaj od 30 milijardi eura koji dospijeva na naplatu u listopadu. Vlada Mariana Rajoya već je prihvatila hitni kredit eurozone od 100 milijardi eura za pomoć bankama koje posrću pod teretom sloma tržišta nekretnina.

26. travanj 2024 09:04