Aktualno
StoryEditor

Bolnica Novi Marof: Počeli radovi na investiciji vrijednoj 51,5 milijuna kuna

08. Rujan 2017.

U Specijalnoj bolnici za kronične bolesti Novi Marof u petak su, na Dan Varaždinske županije, počeli radovi na investiciji vrijednoj 51,5 milijuna kuna, a izgradit će se novi spojni objekt i prometnica između dva odjela palijativne skrbi, energetski obnoviti zgrade Odjela II i Odjela III, te opremiti modernom medicinskom opremom Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb.

Varaždinski župan Radimir Čačić naglasio je gospodarsku važnost bolnice u Novom Marofu za Varaždinsku županiju i pozdravio projekt, ističući kako se radi o iznosu od 51,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

>>>Župan Čačić: Ginut ćemo za projekte

Europa je prepoznala Novi Marof i ljude koji na tome godinama rade, kada se netko nametne kao jedan od samo četiri projekta u hrvatskom zdravstvu koji dobivaju europski novac, to dovoljno govori samo po sebi, kazao je Čačić. Najavio je da će Varaždinska županija uskoro dobiti sredstva za još jedan zdravstveni projekt, a radi se o Spinalnom centru bolnice u Varaždinskim Toplicama.

Nenad Kudelić, ravnatelj Opće bolnice Varaždin u sklopu koje je i bolnica u Novom Marofu, rekao je da služba za produženo liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu prihvaća bolesnike s područja cijele središnje i sjeverozapadne Hrvatske, odnosno iz osam županija.

Do sada su infrastrukturni, tehnički i ljudski kapaciteti za pružanje palijativne skrbi bili neadekvatni i nedostatni, ali dovršetkom ovog projekta povećat će se infrastrukturni, tehnički i ljudski kapaciteti za pružanje kvalitetne palijativne skrbi, istaknuo je Kudelić.

Jedan od vodećih centara u Hrvatskoj

Također, ulaganjem u energetsku učinkovitost osigurano je optimalno i racionalno buduće korištenje energetskih resursa, te smanjenje štetnog utjecaja na prirodu i izdataka za održavanje hladnog pogona, kazao je Kudelić dodavši da će centar za palijativnu skrb u Novom Marofu biti jedan od vodećih na nacionalnoj razini.

Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb ima 300 kreveta, koji dijelom služe za produženo liječenje, a dijelom su palijativni kreveti. Izgradnjom objekta imat će 89 kreveta namijenjenih palijativnim bolesnicima, sukladno Mreži javne zdravstvene službe.

>>>Energetska obnova Opće bolnice Varaždin ‘financirana uštedama’

Pomoćnik ministra zdravstva Denis Kovačić naglasio je da se Novi Marof zadnjih godina profilirao prema razvoju kroničnog produženog liječenja, a palijativna skrb ide u tom smjeru. Nužno je da se Novi Marof i dalje razvija u smjeru nacionalnog centra jer su korisnici pacijenti iz cijele regije, posebice iz Zagreba i Zagrebačke županije.

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoj, Dragan Jelić napomenuo je kako je Varaždinska županije povukla gotovo najviše sredstava za projekte na području zdravstva na razini Hrvatske. U ovom trenutku radi se o gotovo 200 milijuna kuna.

23. travanj 2024 06:44