Aktualno
StoryEditor

Boris Sruk: Sedam savjeta što napraviti nakon prodaje poduzeća

02. Lipanj 2019.

Vlasniku koji je poduzeće stvarao i podizao odluka o njegovoj prodaji ili prepuštanju u vlasništvo trećoj osobi jedna je od najstresnijih u životu. Važan je trenutak u kojem ga prodajete (stručnjaci kažu najbolje kad mu ide dobro), važna je cijena, provedba postupka… No također je bitno i ono što slijedi. Proučite što napraviti nakon prodaje poduzeća, prema savjetima Borisa Sruka koje možete pročitati u novom broju Lidera.

Učite iz iskustva drugih.

Malo je literature o iskustvima poduzetnika nakon izlaska. Jednako tako možda želite kontaktirati s osobama iz vaše okoline koje su prošle prodaju. Odvedite ih na ručak i pitajte o njihovim iskustvima.

Prihvatite da će to biti ponovno otkrivanje.

Prodaja vašeg poslovanja može biti vrhunac vaše karijere. Prije nego što potpišete dokumente, uvjerite se da ste svjesno prihvatili da će to biti tranzicija i ponovno otkrivanje te da neće uvijek biti lagano. Žalost (zbog prodaje poduzeća) i zanošenje (zbog financijske injekcije od prodaje) mogu biti dio vašeg putovanja, a povratak na stare staze može potrajati dulje od očekivanoga.

Izradite ‘plan igre‘ za prvih šest mjeseci.

Razmislite o tome kao o drugoj strani planiranja uspjeha. Iako ne možete planirati svoj put da ide kao po špagi, ne želite se probuditi dan nakon prodaje poduzeća s negativnom misli: ‘U redu, što sad?‘ Preporučujem razvoj jednostavnog ‘plana igre‘ prvih šest mjeseci nakon izlaska, s tri do pet područja fokusiranja. Tako ćete stvoriti strukturu i plan nakon prodaje poduzeća. Bit će vam lakše.

Pridružite se zajednici ili udrugama za promicanje znanja.

Mnogi poduzetnici zanemaruju psihičke prednosti svojih poduzeća, osobito osjećaj zajedništva i svrhe. Zato preporučujem da se pridružite zajednici ili skupini vršnjaka ili neprofitnoj udruzi. Još bi bolje bilo pronaći skupinu koja je doživjela iskustvo prodaje poduzeća (npr. Liderov Klub obiteljskih tvrtki).

Uzmite profesionalnog poslovnog trenera.

Dok je većina ljudi usredotočena na vaše poslovanje ili na izračune koliko će zaraditi nakon kupnje vašeg poduzeća, vi želite imati nekoga u svojem timu koji vas može zastupati, djelovati kao ‘misaoni partner‘ i pružiti vam smjernice i strukturu tijekom tranzicije. Pronađite nekoga tko je ili prošao taj proces ili pomogao drugima tijekom njega.

Izbjegavajte previše promjena odjednom.

Ne želite bio dio priče: ‘Nakon što sam prodao svoj posao, prodao sam dom, zaljubio se, preselio se na Hvar ili u Istru, i to sve u nekoliko mjeseci. To je bilo previše promjena odjednom.‘ Ta brzina protrese identitet i jednostavno nije zdrava. Prodaja i odlazak iz vlastitog poduzeća dovoljno su velika i važna promjena. Preporučujem vam da pričekate šest mjeseci prije bilo kakve veće promjene.

Budite znatiželjni i istražujte.

Nakon godina intenzivnog usredotočivanja na izgradnju svojeg poduzeća možete se osjećati čudno i prividno spremni te otvoreni za nove mogućnosti. Umjesto da se borite s time ‘što napraviti‘, pokušajte to razdoblje prihvatiti kao razdoblje istraživanja. Što vas zanima? Gdje želite biti? Prema riječima Barbare Roberts, guvernerke države Oregona, poduzetniku je obično potrebno od pet do sedam godina da se vrati u igru nakon prodaje poslovanja. Ali one godine između mogle bi biti najveće razdoblje rasta u vašem životu.

Više savjeta o prodaji poduzeća i kako se riješiti straha od strateškog ili financijskog partnera doznajte u novom tiskanom i digitalnom Lideru.

20. travanj 2024 01:42