Aktualno
StoryEditor

Branko Roglić: Ulazimo na svoje dvadeseto tržište i sa sobom vodimo hrvatske dobavljače

16. Prosinac 2017.

Poslovna 2018. godina bit će izazovna za hrvatsko gospodarstvo. Uz blagi rast (tri posto) koji Vlada objektivno planira i uz smanjeni deficit, što je svakako pozitivno, pojavit će se i negativni odjeci krize Agrokora i nekih njegovih dobavljača. Bez obzira na to što je Vlada pravodobnom reakcijom (zakon ‘lex Agrokor‘) spriječila domino-efekt (rušenje dijela hrvatskoga gospodarstva) i sačuvala radna mjesta, pojavit će se brojni sudski procesi koji mogu usporiti restrukturiranje i u samom koncernu i kod dobavljača.

Okruglo dvije milijarde eura

Od Vlade u idućoj godini očekujemo reforme. Njih je davno obećalo nekoliko vlada, ali smo dosad dobili jedino poreznu reformu. Priželjkujemo i druge sa svrhom rasterećenja gospodarstva te uvođenja reda u pravosuđe, a školstvo je potrebno modernizirati i učiniti europskim (novim Curriculumom). Fleksibiliziranje Zakona o radu donijelo bi znatne koristi hrvatskim poduzetnicima, naravno i gospodarstvu u cjelini.

Zbog Agrokora pojavit će se brojni sudski procesi, koji mogu usporiti restrukturiranje i u samom koncernu i kod dobavljača.

Cijenim napore ministra Gorana Marića da državnu imovinu što prije stavi u funkciju. Nadam se da će u tome uspjeti kao i s privatizacijom svega što nije od strateškog interesa. Kad je riječ o Orbicu, poslovna 2017. bila je uspješna. Imali smo samo jednu akviziciju tvrtke Everet iz Ljubljane, koja je imala svoje podružnice u nekim državama jugoistočne Europe. Organski rast bio je doprinos našem prometu koji će biti približno 1,9 milijardi eura. U 2018. ulazimo na dvadeseto tržište – Bjelorusiju, a više ćemo se posvetiti i plasmanu proizvoda hrvatskih proizvođača u zemlje u kojima imamo operacije. Do sada smo već počeli s plasmanom vina Iločkih podruma, pamučnih proizvoda I. L. Ribara iz Karlovca, proizvodima tvornice Sardina iz Postire.

>>> Novi broj Lidera: Prihodi najvećih grupacija – tko raste, tko pada

Sljedeću poslovnu godinu želimo posvetiti razvoju IT sektora na razini Grupe te korištenju sinergijskih efekata između naših tvrtki u pojedinim zemljama. Organski rast bit će kao i do sada, desetak posto, pa očekujemo da ćemo 2018. završiti s prihodom od okruglo dvije milijarde eura.

Briga o razvoju kadra

Orbico akademija promovirala je ove godine 11 talenata u potencijalne GM-ove. Time želimo pokazati brigu o razvoju kadra koji će tvrtku voditi u budućnosti. Tu praksu nastavit ćemo i idućih godina. Naš turizam također se dobro razvija u sklopu tvrtke Orvas u Splitu. Uz dva hotela, u Baškoj Vodi i Hvaru, Orvas posluje s 18 vlastitih vila, čarter-flotom od 38 brodova (jedrenjaka i motornih brodova), a ima i maslinike na Braču te vinograde na Pelješcu (Dingač i Postup). Turistička agencija puni stotinjak vila različitih vlasnika te gulete i minikruzere. Posljednjih godina u turizmu imamo zavidan rast pa to očekujemo i sljedeće godine.

07. svibanj 2024 21:57