Aktualno
StoryEditor

Brendiranje Hrvatske: Ne smije nam se dogoditi Borat

29. Svibanj 2017.

Hrvatskoj je potrebna jedinstvena i sveobuhvatna nacionalna strategija kako bi od sebe stvorila brend, naglasili su u ponedjeljak u Zagrebu predsjednica države i predsjednik Sabora, istaknuvši pritom da Hrvatska mora istaknuti svoje različitosti i ne smije temeljiti imidž samo na turizmu i prirodnim ljepotama.

- Brendiranje države pretpostavlja definiranje sveobuhvatne strategije u čiju su provedbu uključeni svi akteri državne vlasti, unutarnje i vanjske politike, ali isto tako i nevladinog sektora, raznih agencija, kulturnog i sportskog sektora, u čemu su marketinški i promotivni alati samo dio koji može tek slijediti, a ne oblikovati strategiju, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović u svojem izlaganju ‘Hrvatska i svijet, geopolitički i geostrateški okvir‘ na konferenciji o brendiranju Hrvatske u organizaciji Večernjeg lista.

>>> Miodrag Šajatović: Nakon što iz Hrvatske odu radnici, za njima će krenuti i poslodavci

Prvi čovjek Sabora Gordan Jandroković naglasio je kako "jačanje vlastitog identiteta, stvaranje imidža i na kraju brenda moraju biti usklađeni i koordinirani na svim relevantnim razinama s kojih poruke o Hrvatskoj odašiljemo u svijet. To je i bitna zadaća u budućem uspješnom brendiranju zemlje".

I drugi govornici na konferenciji ‘Hrvatska kakvu trebamo: brendiranje Hrvatske‘ među kojima su bili i Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti i diplomat Zvonimir Frka Petešić, istaknuli su važnost jedinstvene sveobuhvatne nacionalne strategije s jasnim okvirom i usklađenim porukama.

Konferencija je okupila političare i stručnjake, uz predsjednicu i predsjednika Sabora na njoj su bili i dio ministara, saborskih zastupnika i europarlamentaraca, te predstavnici različitih institucija, među ostalima pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović.

Radi se o trećoj konferenciji pod nazivom "Hrvatska kakvu trebamo" u organizaciji Večernjeg lista i treći put da na njoj sudjeluje predsjednica države jer je, kako je rekao glavni urednik Dražen Klarić, "od početka prepoznala inicijativu".

Imidž države igra iznimno važnu ulogu

Grabar-Kitarović je u svojem izlaganju naglasila da "u globaliziranom svijetu imidž države igra iznimno važnu ulogu".

Ističe kako je važna i personalizacija, odnosno uloga koju imaju lideri u izgradnji imidža države jer je "ljudsko lice snažan medij" kroz koje se percipira i sama politika države. "Međutim, uloga lidera mora biti praćena konkretnim političkim i institucionalnim potezima koji dugoročno održavaju vjerodostojnost", naglasila je. Bit će zanimljivo pratiti razvoj imidža Sjedinjenih Država nakon dolaska Donald Trumpa i koliko će on kao osoba utjecati na formiranje vanjskog dojma svoje zemlje, istaknula je predsjednica.

>>>Vrhovna zapovjednica odlikovala i pohvalila pripadnike Oružanih snaga

Kako bi se uspješno globalno brendirala Hrvatska mora pronaći područja koja je razlikuju od drugih zemalja jer to će biti njezina dodana vrijednost, kazala je Grabar-Kitarović.

- Važno je postaviti pitanje što državu čini različitim i privlačnom. To je ono što je bitno i što ponekad zaboravljamo. Treba staviti naglasak na različitost, rekla je predsjednica.

O važnosti isticanja različitosti govorio je i Jandroković, kazavši da je "zadaća politike osigurati politički okvir i političku stabilnost kao preduvjet svega ostaloga, jasno definirati političke i ekonomske ciljeve, jačati međunarodnu poziciju i ugled i definirati područja koja nas razlikuju od drugih država, koje su naša dodana vrijednost i prednost", rekao je.

I od ostalih sudionika moglo se čuti kako svaka zemlja treba biti subjekt, a ne objekt u definiranju svojeg imidža.

Trebala bi se ugledati, smatra Skoko, na male zemlje koje se veličinom mogu usporediti s Hrvatskom, a dobro su izgradile svoj imdiž - Dansku s lego kockama, dizajnom ili Hansom Christianom Andersenom, Nizozemsku s vjetrenjačama, tulipanima i narančastom bojom ili Švicarsku koja odmah asocira na sireve, satove i banke, a ne dopustiti da imidž Hrvatske kreiraju drugi kao što se primjerice dogodilo Kazahstanu nakon filma ‘Borat‘.

- Kazahstan je morao uložiti ogromne napore kako bi rebrendirao svoj imidž u svijetu i to još uvijek pokušava, rekla je i predsjednica koja se također osvrnula na utjecaj tog filma na ugled Kazahstana.

Predsjednica ponovo kritizirala hrvatsku diplomaciju

Hrvatska diplomacija, kritizirala je predsjednica, ne radi dovoljno na promociji svoje zemlje i često je ‘zatvorena u urede‘.

"Želim vidjeti asertivniju, samosvjesniju, snažniju hrvatsku vanjsku politiku. Želim vidjeti puno veći naglasak na javnoj diplomaciji i gospodarskoj diplomaciji. Moram vam reći da sam iznimno razočarana kad čujem ponekad od naših gospodarstvenika ili drugih koji su posjećivali razne zemlje da se naša diplomacija, čast iznimkama, zatvorila u sebe, zatvorila se u urede, kako ne djeluju ni u pomoć tvrtkama niti u brendiranju Hrvatske u smislu javne diplomacije", rekla je predsjednica.

>>> HTZ raspisuje natječaj za 10 direktora stranih turističkih predstavništava

Ona je naglasila da treba gospodarski profilirati Hrvatsku i da se ona ne smije samo oslanjati na turizam "koji je previše volatilan".

- Trebamo raditi prije svega u cilju osnaživanja gospodarstva. Osim toga moramo se i globalno repozicionirati, jer je Hrvatska osim naslanjanja na Balkan i srednjoeuropska i mediteranska zemlja, te stoga u tom segmentu stavljam naglasak na inicijativu Triju mora, rekla je.

- Danas smo prije svega prepoznati kao turistička zemlja. Prepoznata je Hrvatska kao atraktivno i sigurno europsko, mediteransko i turističko odredište, kao jedna od ekološki najočuvanijih zemalja  EU-a, bogate kulturne i povijesne baštine, zemljopisno povezujući srednju Europu i Mediteran, sjecište bogatstva raznolikosti. No, činjenica jest da moramo učiniti dodatne korake na promociji našeg identiteta i na stvaranju imidža, rekao je Jandroković.

>>> Cappelli: Potreban je samo osmijeh da kvalitetno odradimo turističku sezonu

Skoko je naglasio kako Hrvatska s jedne strane ne smije biti nezadovoljna jer je već ipak donekle prepoznata, ali i istaknuo kako joj njezini potencijali daju i veće mogućnosti.

- Hrvatska ne smije biti ni nezadovoljna, ali njezini potencijali daju joj i veće mogućnosti samo treba početi strateški raditi na brendiranju jer danas je jako važno izgraditi brend jer se imidž države izravno odražava na njezin status na političkom i ekonomskom planu, rekao je Skoko, dodajući da je za brendiranje ključna inovativnost i kreativnost i da novac nužno nije presudan.

Tijekom dana u okviru konferencije održavaju se i tri panel rasprave, o hrvatskoj i svijetu i definiranju hrvatske vanjske politike, o tome koliko vrijedi oznaka ‘Made in Croatia‘ na globalnom tržištu te kako se Hrvatska treba predstaviti svijetu.

23. travanj 2024 21:13