Aktualno
StoryEditor

Brlošić: Ako revizija pokaže gubitke veće od očekivanih oni koji loše posluju ‘neće ići dalje‘

29. Rujan 2017.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić kazao je u petak da su svi mali poljoprivrednici naplatili svoja potraživanja prema Agrokoru te da ih je više od 90 posto nastavilo suradnju s koncernom, a ocijenio je i da je 10. travnja, kada je izvanredna uprava ušla u Agrokor, donesena dobra odluka.

- Zasad možemo reći da su gotovo svi mali poljoprivrednici dobili svoja potraživanja i oni su preko 90 posto nastavili suradnju s Agrokorovim tvrtkama i za svoje isporuke dobivaju redovno novce u terminima kako je dogovoreno, kazao je Brlošić novinarima nakon konferencije na kojoj je Udruga izvijestila o sastancima s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem i predstavnicima klubova saborskih zastupnika o svojim gledištima na prijedloge novih zakona koji se tiču poljoprivrede.

>>>Todorić: Dalić mi je prijetila u kasnim noćnim satima

Upitan što misli koji je razlog odgode objave revizorskog izvješća, Brlošić je kazao da se radi o izvješću od gotovo milijun stranica.

Naveo je kako im je drago da su poljoprivredne tvrtke u sustavu Agrokora ove godine dobro poslovale, da su im prinosi bili zadovoljavajući pa čak i ekstra dobri.

Smatra da se stanje u vezano uz poljoprivredu prilično popravlja, no ističe da je problem kod "organizatora proizvodnje koji spadaju u veće subjekte i koji za sobom pokrivaju veći broj malih kooperanata".

- Pokušavamo naći model kako da dobiju svoj novac i plate poljoprivredne proizvođače, naveo je Brlošić.

Na upit što ako revizorsko izvješće pokaže veće gubitke koncerna nego se pretpostavljalo, Brlošić je kazao da će one tvrtke koje dobro posluju vjerojatno nastaviti dalje raditi, a one koje ne posluju dobro "neće ići dalje".

>>>Novi broj Lidera: Tko je tko u slučaju Agrokor

- Mislim da je donesena dobra odluka 10. travnja (kad je u Agrokor ušla izvanredna uprava) jer se doista u tom trenutku moglo sve urušiti, moglo je sve nestati i pitanje je tko bi danas proizvodio, bi li polja bila obrađena i bi li netko to sve uzeo za doista malo novaca.  Analiza će pokazati, vjerojatno će oni koji dobro posluju ići dalje, a oni koji ne, neće ići dalje, rekao je Brlošić.

Nada se da će po objavi revizorskog izvješća, kad privremeno vjerovničko vijeće prestane raditi, onaj tko bude vodio koncern, upravljati njime vodeći se ekonomskim računicama.

- Što može uspjeti, podržat će se, ono što ne može, stavit će se na tržište, pa koliko vrijedi. Ali, držimo da je dobra stvar napravljena 10. travnja, zaključio je Brlošić.

>>>Todorić: Orkestrirani politički napad destabilizirao, srušio vrijednost Agrokora

Upitan što misli koji je razlog odgode objave revizorskog izvješća, Brlošić je kazao da se radi o izvješću od gotovo milijun stranica.

- Očito je da je to doista ogroman posao, bez obzira što 60 stručnjaka na njemu radi. Neka rade i 20 dana duže ako treba, ali neka naprave kako treba. Kada budemo imali jasnu sliku, što ona bude preciznija, moći će se poduzeti bolje mjere, koje će u budućnosti dati bolje rezultate, istaknuo je.

Na upit kako komentira situaciju s objavama Ivice Todorića na internetskoj stranici, u kojima proziva Vladu za širenje dezinformacija u vezi Agrokora, Brlošić odgovara: "Očito se netko igra generala nakon završene bitke. Svi znamo da je lako biti general kada bitka završi".

19. travanj 2024 10:14