Aktualno
StoryEditor

Buić: Sve se može sinergijom sva četiri stupa - gospodarskog, realnog, lokalnog i državnog

17. Ožujak 2018.

Podsjećanjem na deset Medulinskih preporuka od lani koje bi trebale pridonijeti poboljšanju uvjeta za povećanje broja i kvalitete greenfield investicija, zaključena je Liderova konferencija  ‘Greenfield investicije – kako snovi postaju stvarnost’. Što se napravilo po pitanju preporuka u odnosu na lani, predstavili su Darko Tipurić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i Goran Buić, načelnik Općine Medulin.

>>>Mladen Vedriš predstavio projekt Lider Invest 2018.: Hrvatska itekako ima potrebu za investicijama

- Imati investicije nije dostatno, one moraju biti vezane za 4. industrijsku revoluciju. Moramo napraviti pomak da bismo bili konkurentni. Zakonodavni okvir treba još pojednostaviti, rekao je Tipurić te dodao da su se u godinu dana potaknuli određeni procesi.

Goran Buić, načelnik Općine Medulin, istaknuo je da je suština Medulinskih preporuka da svi dionici zajedno moraju ponuditi rješenja, a da bi se to moglo, potrebno je uključiti sve procese u izmjene zakona.

- Zakon o gradnji unaprijedio je ulaganja. Sve se može sinergijom sva četiri stupa - gospodarskog, realnog, lokalnog i državnog, naglasio je Buić.

>>> Započela je dvodnevna konferencija o greenfield investicijama

Tipurić je zaključio da se Hrvatska mora promijeniti i da mora imati viziju.

- Treba promijeniti mentalitet da Hrvatska može napraviti iskorak samo vlastitim djelovanjem, aktivnim poduzetništvom i da mora stvarati dodanu vrijednost, rekao je Tipurić.

>>>Ćorić: Smanjenje uvoza i povećanje izvoza – nova energetska strategija do kraja 2018.

Medulinske preporuke:

  1. Hrvatskoj treba novi ekonomski model. Cilj novog modela treba biti stvaranje izvozno orijentiranog gospodarstva.
  2. Sredstvo za ostvarivanje tog cilja su greenfield i brownfield investicije koje će za posljedicu imati značajno povećanje plasmana roba i usluga na svjetsko tržište.
  3. Osnovni kriteriji po kojima se trebaju odabirati investicije koje treba posebno poticati su: a) udio izvoza, b) udio domaćih sirovina, repromaterijala i usluga u finalnom proizvodu/usluzi, c) broj novih radnih mjesta, d) stupanj suvremenosti tehnologije, e) visina ostvarene dodane vrijednosti, f) ekološka prihvatljivost.
  4. Nužno je napraviti akcijski plan poticanja i privlačenja poželjnih investicija, odrediti mjerljive ciljeve, odgovorne institucije i rokove realizacije.
  5. Umjesto oslanjanja samo na tržišna gibanja, slučajnost i sreću, država mora imati proaktivan pristup u privlačenju poželjnih ulaganja. Potrebno je značajno povećanje sredstava za aktivno privlačenje ulaganja, te objedinjavanje u jednu prepoznatljivu instituciju.
  6. Poticajno investicijsko okruženje nije moguće bez prilagodbe porezne politike koja mora biti konkurentna susjednim zemljama po poreznim stopama i olakšicama.
  7. Promjena zakonodavnog okvira nužna je za uklanjanje administrativnih prepreka (razrada je u posebnom dijelu ovih Medulinskih preporuka).
  8. Investicijska politika treba uvažavati regionalne i lokalne specifičnosti. Unificiranim pristupom nije moguće kvalitetno iskoristiti prave kapacitete ni prednosti za ciljane ulagače.
  9. Jedinice lokalne samouprave treba osposobiti za kvalitetnije poticanje ulaganja na svom području.
  10. Država treba uvesti i razviti tehnike tzv. “after care” usluge ulagačima, koja će uz ostale aktivnosti dovesti do poboljšanja trenutno lošeg imidža Hrvatske kao mjesta za investiranje u proizvodnju i izvoz namijenjenu svjetskom tržištu.
28. travanj 2024 21:07