Aktualno
StoryEditor

Burno na valutnim tržištima, investitori čekaju rasplet Brexita

25. Siječanj 2019.

Još jedan tjedan je prošao sa limitiranim podacima koji stižu sa adrese USDA-a. Nevjerojatno je kako smo svi postali ovisni o njihovim brojkama na temelju kojih izvodimo vlastite zaključke.

Protekli tjedan nije donio veće promjene cijena žitarica. Na cijene i dalje utječe odnos SAD-a i Kine tj. način na koji žele riješiti međusobne probleme vezane na trgovinu.

Vrijeme u Brazilu je i dalje suho i vruće i zabrinjavajuće zbog usjeva kukuruza i sojinog zrna, no za sada nije toliko uznemirujuće da bi potaklo snažan porast cijena. Kina će stati s novim nabavkama zbog nadolazeće kineske Nove godine.

U Peruu je ispunjena ribolovna kvota i ulov je završio. Ova sezona je bila najbolja sezona u zadnjih par godina stoga je za očekivati da će godinu završiti u plusu. Cijene ribljeg brašna su blago pale, dok su cijene ribljeg ulja porasle.

Prošlotjedni ulov u južnom dijelu Perua je iznosio 30 000 mt što je velika brojka za ovaj dio zemlje. Iako su ovi brojevi obećavajući, ulov u južnom Peruu je i dalje 50 posto niži od ulova u sjevernom Čileu.

Brojevi za 2018. godinu pokazuju da je izvezeno 1.006.000 mt peruanskog ribljeg brašna, od čega je 80 posto završilo u Kini , a 12 posto na ostalim azijskim destinacijama. Bez Azije tržište ribljeg brašna ne bi ni postojalo.

Istovremeno je na valutnim tržištima vrlo burno. Cijena nafte, tečajnih valuta i dionica kreću se u velikim rasponima kao rezultat na nervozu i neizvjesnost ulagača.

Investitori i dalje čekaju rasplet situacije oko Brexita. Ako se stvari nastave razvijati u pozitivnom smjeru britanska valuta trebala bi i dalje jačati.  Kao rezultat jačanja funte, blago će ojačati i euro.

Cijena nafte niža je čak 30 posto nego što je bila krajem 2018. godine što ukazuje na lošu globalnu gospodarsku situaciju. Ako dođe do krize, OPEC će podizati cijene nafte.

Zbog pada cijena dionica krajem 2018. godine cijena zlata je porasla čak 10 posto, ako dođe do nove krize ili recesije, cijena zlata će svakako nastaviti rasti.

26. travanj 2024 15:47