Aktualno
StoryEditor

Butković: 7,04 milijuna kuna za prometnu infrastrukturu Sisačko-moslavačke županije

25. Siječanj 2018.

Sisačko-moslavačku županiju očekuju velike investicije u prometnu infrastrukturu, rekao je u Sisku ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za izradu Masterplana prometnog razvoja županije.

Ugovorom vrijednim 7,04 milijuna kuna, za koji se dodjeljuje 85 posto bespovratnih sredstava iz fondova EU-a, omogućit će se izrada regionalnog strateškog prometnog dokumenta. Taj će dokument biti polazište za daljnji razvoj i planiranje prometnih projekata, bolje povezanosti te povećanje dostupnosti i sigurnosti.

>>>Župan Žinić: Sisačko-moslavačka županija postaje najveće gradilište u Hrvatskoj

Provest će se analiza postojećih i budućih prometnih potreba gradova i općina na području županije te definirati ciljevi i mjere koji će poslužiti za pokretanje razvojnih i infrastrukturnih prometnih projekata, rekao je Butković. To je, kako je dodao, 21. ugovor koji Ministarstvo sklapa o bespovratnim sredstvima.

Navodeći najznačajnije prometne projekte u Sisačko-moslavačkoj županiji, uz ostalo je spomenuo izgradnju novog mosta preko Odre i poveznicu od Siska do autoceste Zagreb - Sisak. U taj projekt vrijedan ukupno 200 milijuna ove će se godine uložiti 50 milijuna.

>>>Sisačko-moslovačka županija izgradit će tisuću ‘cikloturističkih’ kilometara u iduće tri godine

Ujedno je najavio da će Ministarstvo pristupiti pregovorima s međunarodnim financijskim institucijama, kako bi se zatvorila financijska konstrukcija za završetak nekoliko nezavršenih dionica autocesta, među kojima one od Lekenika do Siska.

Predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić ustvrdio je kako se u suradnji sa Županijom, u održavanje i razvoj cestovne mreže ulaže sve više. U četiri godine, do 2015., je uloženo ukupno 27 milijuna, a isto toliko i nakon toga, rekao je.

>>>Dalić o pilot projektu za privlačenje i zadržavanje investitora u županijama

Uz ostalo, HC je pokrenuo projektiranje izmještanja državne ceste D-37 u Sisku, što isključuje izgradnju novog mosta preko Kupe.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je najavio kako je za tu županiju od vitalnog značaja završetak autoceste i pristupne prometnice. Dodao je kako će masterplan biti završen do kraja 2019. godine, što će omogućiti planirane aktivnosti u održavanju i izgradnji prometnica.

Nakon potpisivanja ugovora, gosti su obišli gradilište na rekonstrukciji Mosta Gromova, koja bi trebala biti završena sredinom godine.

18. travanj 2024 17:17