Aktualno
StoryEditor

‘Cap for You‘ dobio 650 tisuća kuna europskih sredstava

08. Lipanj 2018.

Projekt Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) pod nazivom ‘CAP FOR YOU‘, vrijedan 650 tisuća kuna, prošao je na natječaju Europske komisije za promociju Zajedničke poljoprivredne politike EU, izvijestili su u četvrtak iz Komore.

Na natječaj se prijavilo 66 projekata, a prošlo je njih 20 među kojima i projekt HPK. Projekt će trajati godinu dana, a vrijednost projekta je 650 tisuća kuna.

Cilj projekta, kako ističu iz Komore, je informirati poljoprivredne proizvođače i mlade o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici, o programima i mjerama kako se provodi u drugim zemljama te o smjernicama i načinu kako druge zemlje kreiraju svoje poljoprivredne politike.

>>>Tolušić: Novi zakon okupit će OPG-ove u Hrvatsku poljoprivrednu komoru

Kroz projekt će se medijski promovirati najuspješniji projekti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), koji su se kandidirali za mjere Programa ruralnog razvoja te uspješno savladali složene procedure provedbe i ostvarili potporu neophodnu za razvoj njihovog gospodarstva.

Ukupan iznos potpora

Iz Komore ističu da je ugovorena potpora samo mali dio sredstava koje su ostvarili proteklih godina te da ukupan iznos potpora iznosi više od šest milijuna kuna.

Tako navode da su tijekom proteklih nekoliko godina putem projekata Europske unije osigurali stručne edukacije izvan Hrvatske za više od 700 poljoprivrednih proizvođača.

Za sljedeću godinu Komora planira prijaviti projekte na programe Europske komisije koji se odnose na povećanje konkurentnosti i promociju poljoprivrednih proizvoda na domaćim i stranim tržištima.

>>>Korisnicima potpora obavezno članstvo u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori

Dio iznosa obavezne članarine, kako ističu iz Komore, predviđeno je za sufinanciranje takvih projekata, a 70 do 85 posto potpore biti će financirano izravno iz sredstava Europske komisije.

Godišnji ukupan iznos EK za mjere promocije te pozicioniranja poljoprivrednih proizvoda na lokalnim i stranim tržištima iznosi oko 800 milijuna kuna.

Novi Zakon o HPK obuhvatiti će putem obaveznog članstva približno 65.000 OPG-ova te će stvoriti preduvjete za prijavu na takve značajnije projekte, ističu iz Komore, dodajući da će projekti biti usmjereni i na edukaciju potrošača kako bi njihov izbor prilikom kupovanja upravo bio lokalni domaći proizvod proizveden na OPG-u.

>>>Tolušić: Omotnica EU za poljoprivredu će se smanjiti, ali očekujem da će Hrvatska dobro proći

Iz Komore navode i kako su za potrebe svojih članova pristupili intenzivnim pregovorima s raznim dobavljačima, čiji su proizvodi nužni za kvalitetnu pripremu poljoprivredne proizvodnje te je u postupku finalizacije dogovora s kreditnim institucijama koje bi omogućile povoljne kreditne linije za financiranje aktivnosti u poljoprivrednom sektoru.

Kao jednu od važnih politika za koju se Komora zalaže izdvojili su i stvaranje povoljnijih preduvjeta te dobivanje dodatnih potpora za zapošljavanje na OPG-ima kako bi se osigurala životna vitalnost i radna produktivnost ruralnih područja.

19. travanj 2024 04:12