Aktualno
StoryEditor

Cappelli: Izmjene zakona i pravilnika nisu protiv privatnih iznajmljivača

15. Ožujak 2018.

Ministarstvo turizma dovršava prijedlog izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i pratećeg pravilnika o kategorizaciji i razvrstavanju objekata, koji će za 15 dana na javnu raspravu, potom na Vladu kako bi se usvojio u Saboru najkasnije na jesen i krenuo u primjenu, istaknuo je u četvrtak ministar turizma Gari Cappelli.

Iako se u javnosti već spominje da izmjene tog zakona i pravilnika idu na štetu privatnih iznajmljivača, Cappelli tvrdi da to nije točno i objašnjava da idu zbog uravnoteženja stanja na tržištu jer su se neki objekti u privatnom smještaju kategorizirali po različitim pravilnicima od 1995. do 2016. godine.

>>>Za avanturiste sve više sadržaja u srednjoj Dalmaciji

- Izmjenama tražimo da svi budu jednako kategorizirani i da svake tri zvjezdice znače isto, što sada baš i nije slučaj. Važno je u svemu da svi povećaju kvalitetu i nije moguće da se zbog novih izmjena zakona i pravilnika neki privatni apartmani zatvaraju, ruše, kažnjavaju ili slično, poručio je ministar na susretu s novinarima.

Objasnio je i da će oni koji su se registrirali i dobili kategoriju po starom pravilniku iz 1995. godine, a koji je vrijedio do 2007. godine, sada morati podnijeti zahtjev u lokalnim uredima za rekategorizacijom u roku od četiri godine. Taj zahtjev im je bitan i za traženje budućih kredita HBOR-a s povoljnim kamatnim stopama koje će subvencionirati Ministarstvo turizma i koje će moći zatražiti fizičke osobe za uređenje objekata i povećanje kvalitete.

>>>HBOR najavio program kreditiranja za privatne iznajmljivače u drugom dijelu godine

Cappelli je istaknuo i da u hrvatskom obiteljskom turističkom smještaju ima objekata u koje se nije ulagalo godinama pa ni u osnovno održavanje, bojanje zidova, uređenje podova i dr., a s novim pravilnikom će to praktički svi morati činiti.

Njegova glavna savjetnica Barbara Mesić istaknula je da je od ukupnih 92 tisuće objekata u kućanstvima oko 20 tisuća kategorizirano po pravilniku iz 1995. i oni će morati dati zahtjev za novu kategorizaciju.

- Uvjeti u novom pravilniku neće biti ništa restriktivniji nego u zadnjem iz 2016. i iz 2007. nego će se jednostavno tražiti usklađivanje onih koji su kategorizirani prije 2007. godine, kazala je Mesić.

>>>Odlične najave za hrvatski turizam – Oko 15 posto više gostiju iz Rusije

Pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić naglasila je da nema razloga za strah i paniku kod bilo koga pa ni onih koji imaju stara rješenja.

- Ako takvi ne žele ulagati i tražiti neku veću kategoriju, jedino im se može dogoditi da im se smanji broj zvjezdica. Vjerujem da će za mnoge ta rekategorizacija biti jednostavna jer su mnogi zadnjih godina dosta ulagali u kvalitetu i sadržaje, kazala je Udovičić.

Željko Cvrtila iz Ministarstva turizma zadužen za kategorizaciju objasnio je da će i dalje za dobivanje kategorije bazna biti kvadratura apartmana ili soba.

- I prije smo imali primjerice da uz svaku sobu mora biti i zaseban wc, ali se to nije baš provodilo te će se sada na tome inzistirati, kao i na nekim drugim uvjetima bitnim za dobivanje određene kategorije, poput opreme smještaja, uređenja tehnoloških inovacija i drugog što je u skladu s novim trendovima, rekao je Cvrtila.

>>>U prva dva mjeseca porast turističkih dolazaka i noćenja, 15 posto više stranih turista

Ministar Cappelli je istaknuo da, iako je bilo nekih ideja da se kategorizacija i zvjezdice ukinu, Hrvatska ipak nije za to još spremna.

- Zvjezdice su još uvijek jako važne i puno znače i hotelijerima i drugom smještaju pa i turistima, jer im to znači i određenu kvalitetu i nije još sazrelo vrijeme da se to ukine, pogotovo dok nemamo puno velikih i jakih globalnih hotelskih brendova, zaključio je Cappelli.

18. travanj 2024 18:14