Aktualno
StoryEditor

Cerar: Gospodarska suradnja s Hrvatskom odlična - za rješenje nekih pitanja ‘nedostaje povjerenja‘

12. Rujan 2017.

Suradnja Slovenije i Hrvatske na gospodarskom području je odlična, dok na nekim drugim područjima kao što je pitanje određivanja granice nije tako, istaknuo je u utorak slovenski premijer Miro Cerar, otvarajući jubilarni 50. međunarodni sajam obrtništva i poduzetništva (MOS) u Celju.

Na MOS-u, koji se održava od 12. do 17. rujna, predstavlja se 1.478 izlagača iz 30 zemalja, među njima 50 izlagača iz Hrvatske. Sajam po prvi put ima zemlju partnera, i to Hrvatsku.

Otvaranju sajma prisustvovali su i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić te ministar turizma Gari Capelli.

>>>Cerar zatražio otkazivanje sjednice o spremnosti slovenske vojske na ‘arbitražne konflikte’

Otvarajući manifestaciju zajedno s hrvatskom ministricom, Cerar se kratko osvrnuo na međudržavne odnose u svjetlu nedavnih razmimoilaženja vezanih uz arbitražni spor, istaknuvši odličnu gospodarsku suradnju s obzirom da su dvije zemlje jedna drugoj među najvažnijim trgovinskim partnerima.

- Na nekim je područjima, kao na ekonomskom, suradnja odlična, na nekima vrlo dobra ili dobra, izjavio je slovenski premijer, dodavši da u nekim područjima suradnja nije dobra, kao što je pitanje određivanja granice. U tim pitanjima nedostaje međusobnog povjerenja, kako bi se mogla riješiti, a za to je u velikoj mjeri odgovorna politika, istaknuo je Cerar.

>>>Dalić: Izvanredna Uprava spriječila nekontrolirani stečaj, stabilizirala Agrokor

Potpredsjednica Dalić također je u svom govoru pohvalila visoku razinu gospodarske suradnje, izrazivši žaljenje što "neka važna pitanja" među državama dugo stoje otvorena i nisu riješena te je dodala da ih treba riješiti "na način koji poštuje međunarodno pravo".

Istaknula je da je međusobna robna razmjena Slovenije i Hrvatske u porastu, dosegnuvši lani 3,6 milijarde eura. Za Hrvatsku je Slovenija treća vanjskotrgovinska partnerica, a Hrvatska za Sloveniju četvrta, istaknula je ministrica Dalić, istaknuvši i podatak o velikom broju slovenskih turista koji tradicionalno posjećuju Hrvatsku.

23. travanj 2024 19:15