Aktualno
StoryEditor

Claude Jambrušić rasprodaje krave, prijeti tužbom protiv države

06. Siječanj 2018.

Marketinški stručnjak Claude Jambrušić, koji je investirao u uzgoj krava u Dalmatinskoj zagori, privremeno se povlači iz tog posla te prijeti tužbom protiv države.

Idućeg tjedna počet će rasprodaju svojih 1000 grla vrijednih, kaže, 1,5 milijuna eura, a razlog je pravilnik koji određuje da na jednom hektaru korisnik poticaja mora imati tri krave. Taj je pravilnik u suprotnosti s propisima EU koji kažu da se poticaji isplaćuju po hektaru, a ne po broju grla stoke, a hoće li korisnici pašnjake iskoristiti za ispašu ili samo za kosidbu sami će odlučiti. Zato je iz Bruxellesa nedavno stiglo i pismo ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću u kojem piše da se pravilnik mora izmijeniti.

>>>Poljoprivredna inspekcija lani aktivna: 26 zabrana, 649 optužna prijedloga i 52 prekršajna naloga

Zbog takvog pravilnika, tvrdi Jambrušić, bili su izloženi inspekcijama, nakon kojih su slijedile sankcije, pa su ostali bez dijela poticaja u posljednje dvije godine. Upravo zbog toga kazneno su prijavili jednog inspektora, a što je još važnije, planiraju tužiti i državu.

– Velik je broj nezadovoljnih korisnika poticaja. Zato ćemo osnovati udrugu koja će tužiti državu za neisplatu poticaja zbog kršenja propisa EU, a žalit ćemo se i Europskoj komisiji zbog lošeg rada inspektora u Hrvatskoj, kaže Jambrušić.

Ministar Tolušić trebao bi ga ozbiljno shvatiti jer je i nedavno pismo iz Bruxellesa dobio nakon što je Jambrušić pisao EK. Ipak, njegovo povlačenje iz uzgoja krava privremeno je. Kaže da će kupiti ovce tek toliko da održavaju pašnjake, a ako se propisi usklade s onima u EU, Jambrušić će ponovno investirati u uzgoj krava.

25. travanj 2024 18:16