Aktualno
StoryEditor

Ćorić na dodjeli nagrada Indeks DOP-a: Održivi razvoj je područje gdje smo među najboljima u svijetu

20. Studeni 2018.

U hotelu Esplanade Zagreb održana je jedanaesta dodjela nagrade Indeks DOP-a u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) i Hrvatske gospodarske komore koja se dodjeljuje za najbolja postignuća u društveno odgovornom poslovanju.

Dobitnici nagrade Indeks DOP-a su AD Plastik za veliko, Hipp Croatia za srednje, Media Val za malo i Eko-Murvica za javno poduzeće, dok su Ericsson Nikola Tesla, Heineken Hrvatska, DM, Valamar Riviera i Galeb primili nagradu za pojedina područja.

>>>Društveno odgovornim poslovanjem unaprjeđuje se i biznis i zajednica

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić podsjetio je da je Hrvatska na ovogodišnjoj UN-ovoj agendi o održivom razvoju zauzela 21. mjesto.

- To je jedna od onih lista gdje smo najbolje rangiranim zemljama u svijetu. No to ne znači da moramo biti zadovoljni. To definitivno može biti samo podstrek za širenje daljnjih aktivnosti. Vlada je u siječnju usvojila odluku o osnivanju Nacionalnog vijeća za održivi razvoj. Držimo da je put održivog razvoja jedan od najvažnijih zadataka koje imamo pred sobom – izjavio je Ćorić uz čestitke dobitnicima te poručio da su te tvrtke najbolji putokaz ostalima za održivi razvoj.

>>>Raspisan natječaj za Godišnje nagrade za zelenu gradnju i održivi razvoj

Ove je godine zabilježeno i povećanje broja sudionika u Indeksu DOP-a, što je izazvalo posebno zadovoljstvo kod Mirjane Matešić, ravnateljice HR PSOR-a jer to, kako ističe, potvrđuje jačanje interesa gospodarstva u Hrvatskoj za vlastitu odgovornost u području nefinancijskih utjecaja.

- Kompatibilnost metodologije s UN-ovim Globalnim ciljevima održivog razvoja s druge strane pokazuje relevantnost i aktualnost Indeksa DOP-a koji više nego ikad može sudionicima ponuditi informacije o materijalnosti utjecaja i prostoru za razvoj. Na kraju, veseli nas što u klub najboljih i ove godine ulaze neke nove, do sada ne prepoznate kompanije, čime klub jača i širi se.  Nadamo se da će se ovi pozitivni trendovi nastaviti i narednih godina ojačani obvezom ostvarenja Ciljeva održivog razvoja - izjavila je Mirjana Matešić, ravnateljica HR PSOR-a.

>>>Ministarstvo na prozivke: Ćorić je dosta napravio za razvoj sustava gospodarenja otpadom

Kako bi se postiglo i kreiralo održivo gospodarstvo i društvo, nužno je podići razinu svijesti o ciljevima održivog razvoja te održivost i društvenu odgovornost učiniti opće prihvaćenim načinom poslovanja, smatra Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš.

- Zajedničkom inicijativom i angažmanom gospodarskog sektora poput ovoga kojemu danas svjedočimo možemo biti pokretač pozitivnih promjena u zemlji - rekao je Radoš u zaključku.

Za područje Odgovorne politike i prakse u radnoj okolini dobitnik nagrade Indeks DOP-a je Ericsson Nikola Tesla d.d., za područje odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem dobitnik nagrade je Heineken Hrvatska d.o.o., drugi put zaredom. Za područje društveno odgovorni odnosi sa zajednicom dobitnik nagrade je dm-drogerie markt d.o.o., za područje društveno odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava dobitnik je Valamar Riviera d.d., dok je nagrada za najveći napredak dodijeljena poduzeću GALEB d.d.

>>>Ćorić objavio da nema poskupljenja plina u ovoj sezoni

Tvrtkama Privredna banka Zagreb d.d., Hartmann d.o.o., Končar – Institut za elektrotehniku d.d. te Ericsson Nikola Tesla d.d., Hauska & Partner d.o.o. i Vetropack Straža d.d. dodijeljeno je posebno priznanje za predanost projektu Indeks DOP-a. Priznanje je dodijeljeno poduzećima koja su se u posljednjih deset godina istaknula po kontinuitetu i ustrajnosti popunjavanja upitnika.

Indeks DOP-a je metoda procjene društvene odgovornosti poduzeća u Hrvatskoj koja se temelji na sustavu rangiranja koji omogućuje objektivnu procjenu društveno odgovornih praksi poduzeća i usporedbu s praksama drugih.

 

25. travanj 2024 21:46