Aktualno
StoryEditor

Crveni alarm za Teslu: Vrijednost dionice na tržištu medvjeda mogla bi se srozati na samo 10 dolara

21. Svibanj 2019.

Daljnji pad vrijednosti dionica Tesle povećava vjerojatnost da će kompanija biti prodana u godinama koje dolaze, rekao je analitičar Morgan Stanleyja u utorak izloživši najcrnji scenarij prema kojem bi vrijednost dionica Tesle mogla spuznuti na samo 10 dolara, piše Reuters.

Teslina burzovna razmjena nakon povećanja kapitala od 2,4 milijarde dolara intenzivirana je nakon što je jedan analitičar nazvao raspon pitanja s kojima se suočava proizvođač električnih automobila "situacijom za crveni alarm". Dionice su pale u devet od posljednjih 10 trgovinskih dana, što je proteklo od dana kada je Tesla zatvorila ponudu novih dionica i zamjenjivih obveznica kako bi poduprla svoju bilancu. U tom rasponu Tesla je pala za više od 20%, piše Fortune.

Nakon pada cijena Teslinih dionica i obveznica u ponedjeljak je uslijedio niz kritika od strane analitičara s Wall Streeta, budući da su investitori zabrinuti zbog Tesline potrošnje i problema s autopilotom koji je izvršni direktor Elon Musk nazvao ključem budućnosti za tu tvrtku iz Silicijske doline.

Analitičar Adam Jonas izjavio je da bi Teslin rastući dug i geopolitička izloženost, uključujući i rizik da bi kineska potražnja za automobilima te tvrtke mogla patiti uslijed najnovijih događanja u trgovinskom ratu, mogao utjecati na pad cijene dionica te svoju procjenu za tzv. bear market koja je prije iznosila 97 dolara spustio na 10 dolara.

Cijena dionica gotovo se prepolovila u odnosu na kolovoz prošle godine. Pri zatvaranju trgovanja burze u ponedjeljak Teslina dionica imala je vrijednost od 205,36 dolara. Jonas je zadržao svoj cjenovni target na 230 dolara po dionici, odnosno na 391 dolara za bikovo tržište.

- Vjerujemo da se padom cijena dionice Tesle povećava vjerojatnost da će kompanija potražiti alternativna rješenja kod strateških, industrijskih ili financijskih partnera. Temeljem naših razgovora s kompanijama iz automobilske industrije, dobavljačima i tehnološkim tvrtkama, Teslina strateška vrijednost i tehnološka kompetentnost u hardverskim i softverskim rješenjima i dalje je vrlo visoka, čak bi se moglo reći i da je izvan lige - kažu brokeri.

25. travanj 2024 09:45