Aktualno
StoryEditor

Cupra Ateca: Nova marka na redizajnirani stari model

02. Prosinac 2018.

Španjolski Seat odlučio je pokrenuti sportsku liniju automobila. Tako je Cupra odnedavno sasvim neovisna marka, koja ima zasebni logo i poseban kutak samo u određenim Seatovim prodajnim salonima. Ideja je zanimljiva jer se Španjolci zapravo tako žele distancirati od naziva Seat koji nije baš svuda popularan, a žele pridobiti i malo mlađu publiku.

S druge strane, pitanje je je li brend Cupra dovoljno snažan da se odvoji i postane subjekt u automobilskom svijetu. Prije nekoliko godina donekle sličan primjer imali smo u Citroënu koji je potpuno razdvojio svoj brend DS i plasirao ga kao neovisnu marku. Realno, uspjeh je dvojben i ne može se govoriti o genijalnom potezu iz Francuske.

Agresivniji dizajn

Španjolski proizvođač odlučio se i na pomalo neobičan korak kada je odabrao svoj prvi model. Riječ je o Ateci, dakle SUV automobilu iz Seata koji je dobio dodatne vitamine. Neobičan je zato što nekako SUV i sport nisu baš idealne poveznice, a s druge strane, ipak je očekivan jer trenutačno je tržište SUV-ova u velikoj ekspanziji, pa prema tome lakše je pronaći kupce među traženim modelima negoli onima u izumiranju.

Nova Cupra Ateca donosi agresivniji dizajn u odnosu na klasičnu, Seatovu Atecu. Automobil tako ima nešto drukčije dizajniran prednji odbojnik, nove naplatke, stražnji difuzor i čak četiri nastavka ispušnog sustava koji najbolje otkrivaju da je riječ o sportskom modelu. Unutrašnjost je također dorađena kako bi dobila nužan sportski štih.

Bez eksperimenata

U odabiru motora nije bilo nekih velikih eksperimenata. Iz kućne VW-ove ponude uzet je 2,0-litreni TSI turbobenzinski motor od 300 KS i 400 Nm okretnog momenta. Snaga se pritom prenosi putem automatskog 7-stupanjskog DSG mjenjača na sve kotače (Cupra Ateca ima pogon 4Drive). U praksi Cupra Ateca ima ubrzanje do 100 km/h u 5,2 sekunde, a maksimalna je brzina 247 km/h. Za odlično držanje na cesti brine se adaptivni ovjes (vozač može odabrati među nekoliko načina vožnje: Comfort, Sport, Individual, Snow, Off-Road i onaj posljednji – Cupra).

Za sigurno zaustavljanje ugrađene su kočnice Brembo u crnoj boji. Cupra Ateca stiže u čak 277 salona diljem Europe, a već ju je moguće naručiti i u Hrvatskoj kod ovlaštenih SEAT-ovih trgovaca s početnom cijenom od 378.155 kuna.

13. travanj 2024 20:01