Aktualno
StoryEditor

Daimler zaključio 2017. s rekordnom dobiti, usprkos skandaloznim testovima na majmunima

01. Veljača 2018.

Njemački proizvođač luksuznih vozila Daimler objavio je u četvrtak da je 2017. godinu zaključio s rekordnom dobiti zahvaljujući dobroj prodaji sportskih terenaca i kamiona, iako je rezultate zasjenila povezanost kompanije s kontroverznim testiranjem utjecaja ispušnih plinova na majmunima.

Daimlerova neto dobit porasla je prošle godine 24 posto, na 10,9 milijardi eura. Prihodi su uvećani sedam posto, na 164 milijarde eura.

"Daimlerovi radnici ponovno su uspjeli nadmašiti rekordne iz prethodne godine", naglasio je izvršni direktor Dieter Zetsche.

Operativna dobit porasla je 14 posto, na 14,7 milijardi eura, objavili su iz Daimlera, najavljujući povećanje dividende na najvišu razinu u povijesti kompanije, od 3,65 eura po dionici. U 2016. godini isplatili su 3,25 eura po dionici.

>>> Daimler isporučio prve modele potpuno električnih kamiona

Ukupno su prošle godine prodali rekordna 3,3 milijuna vozila, zahvaljujući snažnoj potražnji za urbanim sportskim terencima marke Mercedes-Benz, i modelima E-klase, posebno u Kini.

Prodaja kombija i kamiona rasla je pak po dvoznamenkastim stopama. Ove godine u Daimleru očekuju "blagi" rast broja prodanih vozila i prihoda, u skladu s prognozama globalne potražnje u automobilskoj industriji.

Rezultate je zasjenio skandal s upletenošću Daimlera u testiranje utjecaja toksičnih ispušnih plinova na majmunima u američkom laboratoriju u 2015. godini. Informaciju o eksperimentima objavio je prošlog tjedna York Times a testove je naručilo u međuvremenu ukinuto istraživačko tijelo koje su osnovali Daimler, BMW i Volkswagen.

Iz Daimlera su poručili da su "zaprepašteni" tim otkrićima i u srijedu su suspendirali zaposlenika koji je svojedobno sjedio u upravnom odboru istraživačke organizacije EUGT a mediji su utvrdili da je riječ o čelniku Daimlerova odjela za zaštitu okoliša Udu Hartmannu.

20. travanj 2024 08:28