Aktualno
StoryEditor

Dalmont porinuo prvi brod, trajekt za Rapsku plovidbu

16. Rujan 2017.

U brodogradilištu Dalmont u Kraljevici u subotu je u more porinut trajekt "Četiri zvonika" za naručitelja Rapsku plovidbi iz Raba.

Trajekt je duljine 79 metara a širine 17,5. Moći će prevoziti 99 automobila i 595 putnika ljeti, te 495 zimi na liniji između Stinice i Mišnjaka na Rabu. Na njemu će raditi 10 članova posade. Vrijednost trajekta je 7,9 milijuna eura, a gradnja se financira iz vlastitih sredstava Rapske plovidbe i kreditima HBOR-a, Erste banke i BKS banke iz Rijeke.

Direktor brodogradilišta Dalmont Ivan Ivić istaknuo je tijekom porinuća da ovaj trajekt, prvi brod koji se porinuo u okviru Dalmonta koji djeluje na mjestu nekadašnjeg Brodogradilišta Kraljevica, predstavlja sve ono za što su se zalagali u Dalmontu od osnutka prije 25 godina. Zapošljavali smo mlade stručne ljude, dodatno obrazovali postojeće, ulagali u infrastrukturu a sve u interesu poboljšanja radnog procesa, rekao je.

>>> U Uljaniku porinuće specijalne ‘jack-up platforme’ za radove u Sjevernom moru

Direktor Rapske plovidbe Dragan Andrić ustvrdio je da će ovaj brod doprinijeti još kvalitetnijem povezivanju Raba s kopnom a time dati doprinos kvaliteti turizma te zadržavanja stanovnika na otoku. Andrić je istaknuo da je Rapskoj plovidbi dodijeljena koncesija za liniju Stinica-Mišnjaka za daljnjih deset godine, do 2027. godine, a za to je zaslužan i ovaj trajekt, jer bi bez njega koncesija bila odobrena na razdoblje od šest godina.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da je ovaj posao gradnje broda za domaćeg naručitelja u domaćem brodogradilištu pozitivno svjetlo za gospodarstvo. Neki su smatrali da brodogradilišta u Kraljevici više neće biti, ali ovo porinuće pokazuje da može i ovo brodogradilište, ova županija i cijela Hrvatska, naveo je ministar.

Izrazio je očekivanje da će i drugi domaći brodari, prije svih Jadrolinija, povući slične poteze i naručiti gradnju novih brodova u hrvatskim brodogradilištima. Istaknuo je da je pokrenut postupak gradnje rampe u trajektnom pristaništu Stinica, koja će omogućiti ovom trajektu i drugima sigurnije pristajanje u lošim vremenskim uvjetima.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je da je ovo veliki dan za gospodarstvo županije, s obzirom na to da su i Dalmont i Rapska plovidba na njenom području. Bitno je, poručio je, da se brodogradnja vratila u Kraljevicu te da se brodograditeljska tradicija nastavlja na području Kvarnera.

Pozdravne riječi uputili su i gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

28. travanj 2024 18:31