Aktualno
StoryEditor

Damir Novotny: Ministar Horvat nije u pravu, 3. maj nije zdravo poduzeće

12. Lipanj 2019.

Ministar gospodarstva Darko Horvat nastupio je u emisiji Hrvatskog radija ‘A sada Vlada‘ gdje je kazao kako brodogradilište 3. maj ima budućnost te da to poduzeće vidi kao ‘zdravo tkivo koje ima perspektivu‘.

Dodao je i da su kineski ulagači zainteresirani za Brodarski institut, odnosno da žele revitalizirati sedam laboratorija u Brodarskom institutu od njih petnaest.

Ministar Horvat je također kazao kako je trenutno najveći problem 3. maja odnos spram Uljanika, jer je 3. maj dio Uljanikove stečajne mase.

Klasični politički govor

Ekonomski stručnjak Damir Novotny smatra kako je nastup ministra i njegove izjave prije svega klasični politički govor koji treba raščlaniti.

- Gledajući infrastrukturno, brodogradilište 3. maj bolje stoji od Uljanika, ali financijski gledano oba brodogradilišta su u velikim problemima. 3. maj ima velika potraživanja oko 500 do 600 milijuna kuna od Uljanika koje nikad neće naplatiti, pa se postavlja pitanje kako takvo poduzeće može biti ‘zdravo tkivo‘ tj. zdravo poduzeće – pita se Novotny i dodaje kako niti jedna banka takvom poduzeću neće dati kredit.

Novotny dodaje kako postoji opcija da se netko pojavi i ‘ulupa‘ novce u 3. maj, ali se isto tako pita – zašto bi to netko uopće napravio.

- Najvjerojatnija opcija je da brodogradilište prođe kroz stečajni postupak i da nastavi raditi proizvode poput čeličnih konstrukcija za kranove i slične proizvode – predlaže Novotny.

Politička odluka

Horvat je u svom nastupu dodao i to kako nije teško politički odlučiti treba li država dati novac za dovršetak izgradnje četiri broda u 3. maju, ali da želi garanciju da će, nakon što se brodovi završe, taj novac biti vraćen u državni proračun.

- Takav model državne pomoći trebao bi funkcionirati i kod buduće gradnje brodova – rekao je Horvat.

Damir Novotny smatra da takva opcija s garancijama ne može funkcionirati.

- Fond za velika građevinska poduzeća bi mogao postojati ali pitanje je zašto bi Vlada poticala taj tip industrijske proizvodnje, a ne bi recimo iz takvog fonda poticala prehrambeno prerađivačku industriju. Zašto bi se iscrpljivali fiskalni kapaciteti na sektoru koji nije perspektivan. Svakako bi trebalo nastojati zadržati brodogradnju u nekim drugim dimenzijama ili modelu, ali iscrpljivati fiskalne kapacitete nije pametno – zaključuje Novotny.

16. travanj 2024 13:26