Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

09. Ožujak 2018.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 9. ožujka 2018.:

KARLOVAC - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovat će na sjednici Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije, a glavna tema bit će  priprema za obranu od poplava na području te županije (12 sati, Mala vijećnica Grada Karlovca, Banjavčićeva 9). Na sjednici će biti i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i karlovački župan Damir Jelić. Nakon sjednice Stožera predviđen je obilazak područja nizvodno od Karlovca uz rijeku Kupu, na kojem će se početi postavljati box-barijere za zaštitu od poplave (13 sati, ulica Selce, kod kućnog broja 40).

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg Sv. Marka 6).

ZAGREB - "Što se događa s nabavom borbenih zrakoplova u Hrvatskoj?", tema je konferencije za novinare SDP-a u Hrvatskom saboru, o čemu će govoriti saborski zastupnik SDP-a Franko Vidović (11,45 sati, Hrvatski sabor, dvorana Ivan Kukuljević, Trg Sv. Marka 6).

ZAGREB - Klub zastupnika Mosta održat će konferenciju za novinare o uvrštavanju Bokeljske mornarice na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Govorit će zastupnici Marko Vučetić i Tomislav Žagar  te članovi bratovštine Tomislav Brguljan i Vladimir Pasković (11 sati, Hrvatski sabor, Trg Sv. Marka 6).

ZAGREB - Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja predstavit će Strategiju prostornog razvoja Republike Hrvatske o čemu će govoriti potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnateljica Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj Irena Matković i drugi. Cilj je objasniti ulogu Strategije prostornog razvoja u budućem razvoju nacionalnog prostora, njenom odnosu s ostalim strateškim dokumentima te odnosu prema važećim europskim, regionalnim i globalnim razvojnim politikama. Bit će predstavljen i pregled aktivnosti i usmjerenja za provedbu koji su ujedno njen najvažniji dio (13 sati, Knjižnica HAZU, Strossmayerov trg 14).

ZAGREB - U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije bit će potpisano sedam ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u projektima ukupne vrijednosti 182 milijuna kuna iz područja e-usluga, zdravstva, socijalne skrbi te intervencijskih planova za ratom pogođena i deprivirana područja, od čega je 161 milijun kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova (87 posto). Ugovore će potpisati ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac zajedno s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislavom Petricem i korisnicima. Nazočni će biti i ministar zdravstva Milan Kujundžić te predstavnici Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike i Ministarstva uprave (11,30 sati, Miramarska cesta 22, Zagreb).

ZAGREB - Hrvatski liječnički sindikat (HLS) održat će konferenciju za novinare o pregovorima zbog krivo obračunatih prekovremenih sati liječnika (16 sati, dvorana Hrvatskog liječničkog zbora, Šubićeva 9).

ZAGREB - "Ekonomska integracija osoba pod međunarodnom zaštitom: prilike i izazovi", tema je okruglog stoga koji će se održati u Kući Europe (10 sati, Augusta Cesarca 4). Hrvatska kao članica Europske unije sudjeluje u Europskom programu premještaja i preseljenja državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite, te se obvezala na prihvat 1583 osobe. Ekonomska integracija osoba pod međunarodnom zaštitom jedan je od ključnih preduvjeta opće integracije u društvo.

ZAGREB - "Bolji propisi kao dio reformske agende" - naziv je konferencije na kojoj će, u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatske udruge poslodavaca, biti predstavljeni rezultati mjera koje su provedene u 2017. te mjere za administrativno rasterećenje gospodarstva koje se planiraju provesti u 2018. godini. Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva u 2018., koji sadrži 98 mjera, a čijom će se provedbom troškovi poduzetnika smanjiti za 625,9 milijuna kuna. Prema najavi organizatora, sudionicima konferencije uvodno će se obratiti premijer Andrej Plenković, a potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić predstavit će plan reformi (9,30 sati, Hotel Esplanade, Mihanovićeva 1).

ZAGREB - Na konferenciji za novinare bit će najavljen ovogodišnji Zagreb auto-show, koji će se održati na Zagrebačkom velesajmu od 10. do 15. travnja. Također, bit će potpisan i ugovor s Inom kao generalnim sponzorom sajma (11,30 sati,  ZV, Avenija Dubrovnik 15).

20. travanj 2024 06:13