Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

31. Listopad 2017.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za utorak, 31. listopada.

ZAGREB - U prigodi blagdana Svih svetih, najviši državni dužnosnici, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednica Republike Kolinda Grabar - Kitarović i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković položit će vijence i zapaliti svijeće na Gradskom groblju Mirogoj (9 sati) kod spomenika Glas hrvatske žrtve-Zid boli. Zatim pred središnjim križem u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, pred Središnjim križem na Mirogoju te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić. Prije toga će (u 8,30 sati), zajedničko izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga položiti vijence i zapaliti svijeće na grobovima ratnog ministra obrane Gojka Šuška, stožernog  generala Martina Špegelja, stožernog generala Zvonimira Červenka, generala zbora Imre Agotića te general-bojnika Gordana Čačića.

ZAGREB - Sjednica Predsjedništva Hrvatskoga sabora i predsjednika klubova zastupnika (12 sati, dvorana Ante Starčevića).

ZAGREB - Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac će sa županima i gradonačelnicima potpisati ugovore o dodjeli ukupno 42 milijuna kuna za poboljšanje materijalnih uvjeta u 47 objekata osnovnih i srednjih škola. Riječ je o potpori po Programu podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u osnovnim i srednjim školama koja se u ovom programskom razdoblju ne mogu financirati iz Europskih fondova (11 sati, Dvorana na 5. katu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Miramarska 22).

SPLIT - Hrvatskim ratnim vojnim invalidima te dragovoljcima Domovinskog rata će državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić svečano uručiti ključeve dodijeljenog stana,  rješenja za sedam stambenih kredita i trinaest financijskih potpora za stambeno zbrinjavanje (9 sati, u dvorani 4. gardijske brigade, Ruđera Boškovića 25).

ZAGREB - Predsjednik stranke Živi zid Ivan Vilibor Sinčić će na konferenciji za novinare će gvoriti o uvođenju eura u financijski sustav Republike Hrvatske (10.30 sati, prostorije stranke, 16. kat poslovnog tornja Zagrepčanka, Savska 41).

ZAGREB - Splitska umjetnička udruga Adria Art Annale, u suradnji s udrugom Pravo na grad, performansom pred zgradom Ministarstva državne imovine (u 12 sati) želi upozoriti da se u Splitu, kako navode, događaju "kulturocid i otimačina prostora namjenjenih umjetnosti i društveno osvještenom djelovanju". Navode da je udruga AAA protuzakonito izbačena iz dijela prostorija u Dioklecijanovoj palači kako bi se na tom mjestu izgradio hotel. Udruga je tražila od splitske gradske uprave da joj vrati taj prostor, Grad je odlučio tužiti investitora, a prostor "zajedno s odgovornošću" prebacuje na Ministarstvo državne imovine. "Pred Ministarstvo dolazimo s dijelom šuta i kamenih artefakata koje smo iskopali u pokušaju probijanja zida između kapitala i umjetnosti," navode organizatori. Udruga AAA organizira manifestacije  suvremene umjetnosti kojima nastoji, kako navodi, "kritički progovarati o aktualnim pitanjima i problemima". Udruga Pravo na grad zalaže se za javnu uporabu javnog prostora i sudjelovanje građana u upravljanju javnim dobrima.

ZAGREB - Organizatori humanitarne akcije "Korak u život", već devetu godinu prikuplja sredstva za stipendiranje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, predstavit će na konferenciji za novinare ovogodišnju akciju i najaviti njezino finale (12. studenog), baletnu predstavu "Labuđe jezero" u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. Na konferenciji će govoriti Dražen Mavrić, predsjednik Rotary kluba Zagreb Kaptol; Dubravka Vrgoč, intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu; Leonard Jakovina, ravnatelj Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu; te Lucija Ivanjko, bivša stipendistica "Koraka u život" (11 sati, foaye Hrvatskoga narodnog kazališta, Trg Republike Hrvatske 15, Zagreb).

ZAGREB - Svečana akademija povodom 500. obljetnice Dana reformacije održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike,  predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednika Vlade te gradonačelnika Grada Zagreba. Na svečanosti će biti dodijeljena posebna priznanja pojedincima koji su svojim radom doprinijeli afirmaciji protestantskih i crkava reformacijske baštine u Hrvatskoj (17 sati).

05. svibanj 2024 07:58