Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Greenfield investicije 2018. - Kako snovi postaju stvarnost

16. Ožujak 2018.

Najavljujemo najvažnija događanja iz politike i gospodarstva za petak 16. ožujka:

ZAGREB - Nastavak 7. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Zastupnici će raspravljati o izvješću o uredbama koje je Vlada donijela na temelju zakonske ovlasti, nakon čega bi trebalo uslijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

ZAGREB - Institut za istraživanje hibridnih sukoba i Udruga sv. Jurja organiziraju 3. međunarodni Zagrebački sigurnosni forum (ZSF) "Resilient Critical Infrastructure and Terrorism – National and International Cooperation“. Nakana je potaknuti brže i kvalitetnije povezivanje stručnjaka različitih profila te razmjeniti znanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini. U fokusu Foruma, koji se održava 16. i 17. ožujka, je prepoznavanje i suočavanje s izazovima koji dolaze iz domena cyber i energetske sigurnosti, tj. složenih oblika hibridnog sukobljavanja i ratovanja u cilju organiziranja učinkovite i preventivne zaštite kritične infrastrukture. Dolazak na otvorenje najavio je ministar zaštite okoliša i energetike u hrvatskoj Vladi Tomislav Ćorić, a pokroviteljica Foruma je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović (10 sati, Sheraton Hotel Zagreb, Kneza Borne 2).

ZAGREB - Svečanost u povodu završetka projekta ‘Razvoj i implementacija IT sustava za nadzor Zakona o općem upravnom postupku (ZUP)‘ financiranog u sklopu Programa Europske unije za Hrvatsku IPA. Primjena IT sustava za ZUP jedan je od koraka u procesu reforme javne uprave, sa ciljem pružanja kvalitetnije i pouzdanije usluge, što će pridonijeti podizanju životnog standarda. Okupljenima će uvodno govoriti predsjednice Ericsson Nikole Tesle d.d. Gordana Kovačević, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a Tomislav Petric, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević i ministar uprave Lovro Kuščević (11 sati, dvorana ‘Dubrovnik‘ u Ericsson Nikoli Tesli, Krapinska 45; predstavnici medija trebaju doći do 10,45 sati).

ZAGREB - Tribina ‘e-Izvori: izazovi i perspektive u jačanju konkurentnosti hrvatske znanstvene i visokoškolske zajednice‘ i radionica ‘e-Izvori: iskustva i planovi‘ održat će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK). (11 sati, NSK, Hrvatske bratske zajednice 4). Tribina i radionica održavaju se u okviru projekta Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija – e-Izvori, sa ciljem podizanja svijesti o projektu te dodijeljenoj pomoći EU za njegovu provedbu. Okupljenima će uvodno govoriti o ulozi i aktivnostima NSK-a u jačanju konkurentnosti hrvatske znanstvene i visokoškolske zajednice dr. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica NSK-a. O značaju projekta e-Izvori u poboljšanju istraživačkoga okruženja za hrvatske znanstvenike i otvaranju međunarodnih mogućnosti naših znanstvenika i njihovih znanstvenih rezultata, govorit će dr. Miloš Judaš, prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju zagrebačkog Sveučilišta, dr. Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje i Ivana Pavlaković, načelnica Sektora za znanost i tehnologije Ministarstva znanosti i obrazovanja.

ZAGREB - Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizira informativno-edukativni skup Psihosocijalna podrška i integracija beskućnika kroz program ‘Uključi se i ti!‘. Organizatori na skupu očekuju ministricu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadu Murganić, pročelnicu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romanu Galić, te predstavnike drugih organizacija koje se u Hrvatskoj bave problematikom beskućnika (9,30 sati, Nadbiskupijski pastoralni institut, Kaptol 29a).

Gospodarstvo:

ZAGREB - Počinje sedmi Međunarodni turistički sajam Place2Go, koji će do 18. ožujka u zagrebačkoj Areni okupiti više od 180 izlagača iz Hrvatske i svijeta, uključujući i destinacije koje će se prvi puta predstaviti u Hrvatskoj, poput Sejšela, Obale Bjelokosti i Tanzanije. Prvi dan sajma, 16. ožujka, do poslijepodneva je namijenjem isključivo za poslovne razgovore i partnere, a ostalo vrijeme otvoren je za svu publiku, koja uz besplatan ulaz može očekivati bogati i atraktivan program (svečanost otvorenja 11,00 sati, Arena, Ulica Vice Vukova 2).

CRIKVENICA - U organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK) održat će se 10. susret prijevoznika HOK-a na kojem će biti riječi o problematici s kojom se susreću prijevoznici, nacrtu prijedloga zakona o prijevozu u cestovnom prometu, sigurnosti u prometu itd. (9,30 sati, Hotel Omorika, Milovana Muževića 20).

MEDULIN - U organizaciji tjednika Lider i Centra za razvoj i istraživanje upravljanja održat će se konferencija "Greenfield investicije", na kojoj će biti riječ o ulozi greenfield ulaganja u razvoju hrvatskoga gospodarstva te rješenjima za prevladavanje zapreka i poticanje novog investicijskog ciklusa. Na konferenciji organizatori najavljuju sudjelovanje ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, izaslanika predsjednice RH Marka Jurčića i istarskog župana Valtera Flege (10,00 sati, Hotel Park Plaza Belvedere, Osipovica 33).

23. travanj 2024 19:47