Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Skup ‘Turizam i hotelska industrija 2018‘

26. Travanj 2018.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za četvrtak, 26. travnja:

ZAGREB - Nastavak 8. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg Svetog Marka 6). Sabor će raspravljati o prijedlogu zakona o audiovizualnim djelatnostima kojim se preciznije definira način izbora i ovlasti članova tijela Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), među njima i Hrvatskog audiovizualnog vijeća koje donosi odluku o raspodjeli novca za provedbu Nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva. Prema prijedlogu Vijeće bi, na prijedlog ravnatelja HAVC-a, imenovalo umjetničke savjetnike koji bi razmatrali i vrednovali programe i projekte prijavljene na javni poziv za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva te komplementarnih djelatnosti. Mandat bi im trajao do donošenja odluka Vijeća o raspodjeli sredstava, a ista osoba mogla bi najviše dva puta uzastopno biti imenovana umjetničkim savjetnikom. Zakonom se detaljnije uređuju i kategorije unutar audiovizualnih djelatnosti, a novina je uvođenja video igara kao "rastuće industrije u Hrvatskoj". Uvodi se i nova struktura Upravnog odbora HAVC-a. Zastupnici će raspravljati i o prijedlogu zakona o tržištu kapitala, kojim se u domaće zakonodavstvo uvode europske direktive o financijskom tržištu s ciljem dodatnog povećanja transparentnosti i zaštite ulagača. Na dnevnom redu je i prijedlog dopune Zakona o doprinosima zastupnika Miranda Mrsića, a zbog kojeg je izbačen iz SDP-a jer je odbio povući iz saborske procedure svoj prijedlog s kojim se stranka nije slagala.

ZAGREB - Održat će se 11. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba (9 sati, Starogradska vijećnica, dvorana A, Ćirilometodska 5/I). Na dnevnom redu sjednice su, kako je najavio predsjednik Skupštine Andrija Mikulić (HDZ),  52 točke dnevnog reda što je dosad najviše u ovom sazivu. Jedna od njih su izmjene i dopune skupštinskog Poslovnika kojima se predlaže i da se proračun Grada Zagreba od ove godine donosi u jednom, umjesto kao dosad, u dva čitanja. Mikulić je istaknuo i Prijedlog zaključka o prihvaćanju Modela strateškog partnerstva za pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu između Grada Zagreba i Vlade koji će, najavio je, Klub gradskih zastupnika HDZ-a podržati jer vide da je to dobar smjer kojim treba ići. Pred gradskim zastupnicima će se naći i Plan gospodarenja otpadom, koji će, uvjeren je gradonačelnik Milan Bandić, biti prihvaćen. Uz oporbu, protiv prijedloga izjasnio se i koalicijski partner Neovisni za Hrvatsku, a HDZ se do srijede navečer nije izjasnio. Predsjednik  zagrebačkog HDZ-a i Gradske skupštine Andrije Mikulić sastat će se prije sjednice s građanima iz Brezovice koji će prosvjedovati zbog kompostane predviđene planom, kako bi s njima još jednom razgovarao s tome što im je sporno. Građani su već nekoliko puta prosvjedovali zbog predloženog plana zbog te kompostane, zbog budućeg centra predviđenog u Resniku i zbog zbrinjavanja građevinskog otpada u Podsusedu, a prosvjedi su najavljeni i na dan sjednice. Na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine je i novi gradonačelnikov prijedlog smanjenja plaća pročelnika, posebnih viših savjetnika gradonačelnika i viših savjetnika predsjednika Gradske skupštine, ovaj put za šest posto.

ZAGREB - Zajedničku konferenciju za medije "Javno zdravstvo mora ostati javno!" održat će Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Matice hrvatskih sindikata (MHS). O temi će govoriti predsjednik SSSH Mladen Novosel, glavna tajnica MHS-a Mirela Bojić, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak i predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - tehničara Anica Prašnjak (9,30 sati, Radnički dom, dvorana 427/IV., Krešimirov trg 2).

ZAGREB - Klub zastupnika SDP-a održat će konferenciju za medije na temu "Rješenja SDP-a za blokirane i ovršene građane". O temi će govoriti saborski zastupnici Gordan Maras i Arsen Bauk (11 sati, dvorana Ivana Kukuljevića, Hrvatski sabor, Trg Svetog Marka 6).

ZAGREB - Svečano će biti dodijeljene stipendije Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2017./2018. Na temelju odluke Senata, ukupno će biti dodijeljeno 500 stipendija Sveučilišta u Zagrebu studentima preddiplomskih, integriranih preddiplomskih i diplomskih, diplomskih sveučilišnih, te preddiplomskih stručnih i specijalističkih diplomskih stručnih studija (12 sati, Kongresna dvorana Ekonomskoga fakulteta, Trg J. F. Kennedyja 6).

OPATIJA - Otvaranje 24. bijenalnog međunarodnog kongresa Turizam i hotelska industrija 2018. - Trendovi i izazovi. Dvodnevni kongres organizira opatijski Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Dolazak na skup najavili su ministar turizma Gari Cappelli te direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić (10.00 sati, Hotel Ambasador, Feliksa Peršića 5).

04. svibanj 2024 14:27