Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj - Zazvoni za ravnopravnost spolova!

08. Ožujak 2018.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za četvrtak, 8. ožujka 2018.:

ZAGREB - Nastavak zasjedanja Hrvatskoga sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Vlade RH (10 sati, Trg sv. Marka 2).

ZAGREB - Čelnici Sindikata hrvatskih učitelja organiziraju drugi po redu prosvjed i konferenciju za medije na temu "Zaslužujemo više" zbog, kako ističu, nedostatka kvalitetnog dijaloga od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u svrhu sklapanja kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (12 sati, ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja, Donje Svetice 38).

ZAGREB - Konferencija za novinare Koordinacije udruga hrvatskih branitelja i stradalnika proisteklih iz Domovinskog rata na temu - "Stop zabrani braniteljskih i legalizaciji zločinačkih simbola" (13 sati, prostorije Hrvatskog generalskog zbora, Habdelićeva 2).

ZAGREB - Bivša SDP-ova sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel trebala bi sjesti na optuženičku klupu zbog optužbi za niz nezakonitosti - od primanja mita i pranja novca do neosnovanog plaćanja savjetnika, preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na zabave. Suđenje je zakazano nakon što je Vrhovni sud u prosincu presudio da sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić nije mogao odbiti nagodbu Uskoka s poduzetnikom Željkom Žužićem koji je kao suoptuženik priznao da je bivšoj županici dao sto tisuća eura mita. Uz tu bivšu SDP-ovu lokalnu moćnicu, koja je nakon uhićenja provela više od pet mjeseci u istražnom zatvoru, te Žužića, optužnicom potvrđenom još krajem 2015. optuženi su i ostali akteri ove korupcijske priče - predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, županicin nećak Dalibor Rožanković i voditelj u Hrvatskim šumama Zvonko Rožić. (9 sati, Županijski sud, Trg Nikole Šubića Zrinskog 5).

ZAGREB - Zelena akcija održat će ‘akciju‘ i konferenciju za novinare ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša i energetike u povodu sjednice Povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš projekta plutajućeg LNG terminala na otoku Krku, koja se održava istog dana, 8. ožujka, s početkom u 10 sati (9,30 sati, ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Radnička cesta 80). Zelena akcija suprotstavlja se izgradnji LNG terminala na Krku i navodi kako Povjerenstvo treba ocijeniti da je taj projekt neprihvatljiv za okoliš.

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana žena udruga Ženska mreža Hrvatske održat će protestnu akciju pod nazivom "Blagajnica hoće ići na more!" te će Vladi RH predati zahtjeve za zakonodavne i provedbene mjere nužne za unapređenje stanja radnih prava žena (11,45 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2). Ta su prava, kažu iz Ženske mreže Hrvatske, kontinuirano kršena i umanjivana, posebno u trgovini i uslužnim djelatnostima, gotovo jedinim preostalim sastavnicama hrvatskog gospodarstva. Udruga će pozvati Vladu da ‘zaustavi rastakanje radnih i drugih prava žena‘.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Zagrebačka burza suorganizatori su događanja "Zazvoni za ravnopravnost spolova!", koje će se u sklopu istoimenog globalnog događanja četvrtu godinu za redom održati u brojnim državama svijeta kako bi se skrenula pažnja na važnu ulogu poslovnog sektora u unaprjeđenju ravnopravnosti spolova. Tom prigodom Zagrebačka burza, kao jedna od 60-ak svjetskih burzi koje se pridružuju ovoj inicijativi, označit će početak trgovanja simboličkim zvukom zvona u nazočnosti ministra financija Zdravka Marića (9,00 sati, Zagrebačka burza, Ivana Lučića 2a/22).

ZAGREB - U četvrtom tromjesečju 2017. novi željeznički teretni prijevoznici prevezli su 9 posto više robe u odnosu na prethodno tromjesečje i čak 22 posto više u usporedbi s četvrtim tromjesečjem 2016., što znači da je  liberalizacija tržišta željezničkih usluga pogodovala pozitivnoj klimi u razvoju tog segmenta u Hrvatskoj,  izvijestili su iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM). Ukupna količina prevezene robe hrvatskim željeznicama u četvrtom tromjesečju 2017. viša je za jedan  posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, čime je nastavljen pozitivan trend u teretnom željezničkom prijevozu.

28. travanj 2024 19:52