Aktualno
StoryEditor

Deficit kadra natjerao tvornice u istočnoj Europi na pojačano ulaganje u automatizaciju

10. Veljača 2018.

Stopa nezaposlenosti u gradu Papa na zapadu Mađarske, gdje kompanija Hirtenberger Automotive Safety zapošljava 725 radnika gotovo, bila je gotovo nepostojeća. Ali grad i tvrtku snašao je drugi problem. Bio je to rast potražnje. Stoga je Hitnerberg, kako bi odgovorio na potražnju najvećih kupaca kao što su BMW, Mercedes, Volkswagen i Audi, uložio 2.5 milijuna eura u automatizaciju dviju proizvodnih jedinica, piše Reuters.

Problem deficita kadra potresa i druge kompanije diljem istočne Europe koje ulažu u automatizaciju. Problem nedostatka radne snage eskalirao je početkom financijske krize 2008. kada su radnici migrirali u bogatije zemlje EU. Dok se političari i ekonomisti diljem svijeta brinu o mogućim socijalnim posljedicama automatizacije, u ovoj situaciji automatizacija je olakotna okolnost svim tvrtkama koje žele izbjeći gubitak tržišnog udjela.

>>>Zbog rasta minimalca blagajnike zamjenjuju samoposlužni kiosci

Ekonomisti upozoravaju da bi manjak radne snage mogao imati poguban utjecaj na istočnoeuropska gospodarstva i to prije kraja ovog desetljeća.

Promjene ukazuju na pomak u radno-intenzivnim modelima bivših komunističkih država koje su privukle strana ulaganja poreznim poticajima i nižim troškovima rada u odnosu na države Zapada.

Povećanje plaća nije bilo dovoljno kako bi mlade ljude motiviralo za ostanak i za poboljšanje negativnih demografskih trendova kao što je starenje stanovništva.

Tvrtke Zapada suočene su s istim problemom

Ako će natalitet ostati nizak, prema izvješću UN-a, stanovništvo Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske će se do 2050. godine smanjiti za 8 milijuna ljudi. Ekonomisti upozoravaju da bi manjak radne snage mogao imati poguban utjecaj na istočnoeuropska gospodarstva i to prije kraja ovog desetljeća.

Istovremeno se tvrtke na Zapadu također žale zbog nestašice radnika, uključujući Njemačku, Nizozemsku, Francusku i Veliku Britaniju. Kompanije mogu početi razmišljati o preseljenju proizvodnje.

No, za Hirtenberger preseljenje nije opcija zbog ulaganja u grad Papa koji je strateška baza za kompaniju. Mađarska se trenutno suočava s najvećim nedostatkom radne snage, ali češke, slovačke i poljske tvrtke također su pogođene što pokazuje istraživanje Erste Group Bank.

>>>Robotska ruka ‘pomest će’ gotovo 800 milijuna radnih mjesta do 2030.

Istraživanje agencije Ipsos na uzorku od 100 čeških tvrtki pokazalo je kako je gotovo trećina njih prošle godine morala odbiti naloge zbog nedostatka radne snage. Jedna od četiri češke tvrtke planira ubrzati svoje planove za automatizaciju.

Banke koje posluju u Mađarskoj, kao što su K&H, Raiffeisen i OTP očekuju nastavak pojačanog ulaganja u automatizaciju.

Jedna od njih je i Vesz-Mont 2000 čije su proizvodne jedinice robotizirane, ali se bori da zadrži korak s potražnjom. Ova tvrtka osnovana je u štali prije 19 godina, a iako je u početku proizvodila opremu za teretane danas proizvodi dijelove za automobile, te zapošljava 170 ljudi.

Prihodi kompanije prošle su godine porasli za oko 10 posto, a ovogodišnji cilj tvrtke je udvostručiti prodaju.

Međunarodna federacija za robotiku (IFR) procjenjuje kako je prošle godine instalirano 9 900 robota u središnjoj i istočnoj Europi, što je 28 posto više nego u godini ranije.

>>>Sonja Popović: Ne, roboti nam neće oduzeti posao, ali sigurno će nam promijeniti život

IFR predviđa da će 21 posto godišnje stope rasta proizvedenih robota otići u regiju do kraja desetljeća, što je gotovo dvostruko više od europskog prosjeka. Gustoća robota, mjera višenamjenskih industrijskih robota na 10 tisuća radnika u proizvodnom sektoru, najviša je u Slovačkoj gdje iznosi 135, zatim u Češkoj sa 101, 57 u Mađarskoj i 32 u Poljskoj.

Nastavak pojačane automatizacije

Indeks u Poljskoj je nizak jer u tu državu više od milijun radnika dolazi iz susjedne Ukrajine koji su poljskim tvrtkama jeftiniji od ulaganja u automatizaciju.

Iz austrijske tvrtke Engel, koja proizvodi strojeve za Hinterberger, ističu da je prodaja porasla za više od 75 posto, te također planiraju automatizirati postojeće strojeve. Iako automatizacija donosi nove izazove, iz Engela ističu da programiranje, održavanje i servisiranje strojeva zahtijeva visokokvalificirane radnike kojih isto tako manjka.

>>>Zbog nedostatka radnika Samsung razmatra bijeg iz Slovačke

Sveukupna proizvodnost rada u regiji zaostaje za europskim prosjekom, ali sve veći izdaci za strojeve i automatizaciju stvorili su skromne dobitke. Kapitalni intenzitet u odnosu na broj odrađenih sati u Poljskoj je između 2000. i 2014. porastao za 2.9 posto, u Mađarskoj za 2.2 i 1.9 posto u Češkoj. U istom razdoblju u Njemačkoj i Francuskoj rast je iznosio 0.7 odnosno 0.3 posto.

Banke koje posluju u Mađarskoj, kao što su K&H, Raiffeisen i OTP očekuju nastavak pojačanog ulaganja u automatizaciju.

04. svibanj 2024 16:46