Aktualno
StoryEditor

Demografske mjere: Kako hrvatski poslodavci potiču natalitet

21. Kolovoz 2019.

Bore se na tržištu, stvaraju nova radna mjesta, pune državnu blagajnu raznoraznim porezima i - potiču natalitet isplatom jednokratne novčane potpore za novorođenčad svojih zaposlenika koja iznosi do neoporezivih 10.000 kuna. Unatoč tomu što mnogi hrvatski poslodavci ne mogu isplatiti niti lipe ove potpore, država od njih očekuje da joj pomognu spriječiti demografsku katastrofu.

Ne postoji podatak koliko poslodavaca isplaćuje potporu za novorođenčad, no evo primjera nekih tvrtki koje to čine i koje imaju razrađen niz mjera kojima omogućuju uskladiti poslovni i privatni život svojih zaposlenika.

Megatrend poslovna rješenja

Za svako novorođenče zaposlenicima daje potporu od 3.300 kuna. Uz to ima niz povlastica za zaposlenike poput fleksibilnog radnog vremena, mogućnost rada od kuće, dječji kutić unutar tvrtke te druge pogodnosti za zaposlenike koji se povremeno moraju više posvetiti obiteljskim obavezama.

Ericsson Nikola Tesla

Isplaćuje 10.000 kuna potpore za novorođenčad. Zaposlene majke imaju i pravo na stanku za dojenje djeteta, a trudnice pravo na jedan slobodan radni dan mjesečno za prenatalni pregled.

A1

Osim novčane potpore od 10.000 kuna, majke koje se vraćaju s rodiljnog dopusta polako uključuje u posao te mogu ranije otići s posla u prvim tjednima nakon rodiljnog dopusta. Ima i program Flexerica koji nudi fleksibilno radno vrijeme ili fleksibilno radno mjesto (ili kombinaciju). A1 također ima korporativni vrtić u sklopu poslovnog kampusa.

dm

Za svako novorođenče isplaćuje 10.000 kuna

HRT

Za svako novorođenče isplaćuje 8.000 kuna. No ako su oba roditelja zaposlena kod HRT-e, pravo ostvaruje samo jedan. Isplaćuje mjesečnu novčanu pomoć zaposlenicima koji žive sami s djecom, izvan braka ili izvanbračne zajednice -  400 kuna za predškolski uzrast, 600 kuna za osnovnoškolski uzrast i 800 kuna za srednjoškolski uzrast, te dar djeci do 15 godina od 600 kuna.

JGL

Od srpnja povećao potporu za novorođenčad s 1000 kuna na 5000 kuna. Nudi fleksibilne radne aranžmane ovisno o potrebama zaposlenica, neplaćeni dopust, skraćeno radno vrijeme ili rad u nepunom radnom vremenu, promjenu radnog mjesta s terenskog na uredski, klizno radno vrijeme... Isto se omogućava i očevima.

Ina

Isplaćuje 3.326 kuna potpore za rođenje djeteta i razmatra mogućnost povećanja. Daje zaposlenicima pet radnih dana dopusta za porod supruge/partnerice ili posvajanje djece. Putem beneFIT platforme na raspolaganju je više od 250 različitih pogodnosti, među kojima posebno mjesto zauzimaju pogodnosti za roditelje. Putem FORe (fleksibilni oblici rada) roditelji imaju mogućnost uskladiti početak i završetak radnog dana, raditi jednom tjedno od kuće ili iskoristiti slobodan dan za prvi dana djetetovog odlaska u vrtić ili školu. Trudnicama se osigurava najbliže parkirno mjesto te jednom mjesečno slobodan dan za prenatalni pregled, a majkama omogućava plaćena stanka za dojenje.

Hrvatska pošta

Svi zaposlenici imaju pravo na dodatne dane godišnjeg odmora za svako dijete do 12 godina starosti. Za rođenje, odnosno posvojenje djeteta, pravo na četiri dana plaćenog dopusta. Mogućnost solidarne potpore za zdravstvene potrebe (operativne zahvate, liječenje, nabavu lijekova i ortopedskih pomagala) radnika ili članova uže obitelji (bračni drug i djeca), čije plaćanje nije pokriveno osnovnim, dopunskim i privatnim zdravstvenim osiguranjem.

Detaljnu analizu demografskih mjera koje primjenjuju poslodavci pročitajte u novom Lideru, može i digitalno

17. travanj 2024 23:45