Aktualno
StoryEditor

Digitalne vještine ključ su poslovnog uspjeha i poslovanja budućnosti

14. Prosinac 2018.

Živimo u digitalnom dobu, dobu četvrte industrijske revolucije u kojem brzi tehnološki razvoj mijenjaju društvo, gospodarstvo i poslovanje. Danas gotovo sva radna mjesta zahtijevaju neku razinu digitalnih vještina. Digitalna pismenost postala je životnom vještinom. Međutim, čak 44 posto odraslih osoba u EU nema razvijene digitalne vještine. Prema istraživanju tvrtke Linkedin i Cap Geminija, 50 posto kompanija ne shvaća ozbiljno digitalnu transformaciju, što nije slučaj u A1 Hrvatska, koji je još prije dvije godine pokrenuo Digitalnu akademiju.

- Program je to za razvoj naprednih digitalnih vještina, a edukacije je prošlo više od petsto tvrtkinih zaposlenika. U više od 9500 sati treninga zaposlenici su učili o različitim metodologijama kao što su Design Thinking, UX Design, Agile & Scrum, Lean Six Sigma Green Belt, Big Data i slično. Nakon intenzivne dvije godine edukacije dogodile su se velike promjene. Zaposlenici žele raditi agilno, a oni koji su prošli edukacije javljaju se za uloge internih trenera kako bi prenijeli znanje svojim kolegama - kaže Ivan Bartulović, glavni direktor za ljudske potencijale i korporativne komunikacije u A1 Hrvatska.

Prije dvije godine A1 Hrvatska pokrenuo je Digitalnu akademiju, program za razvoj naprednih digitalnih vještina. Edukacije je prošlo više od petsto tvrtkinih zaposlenika. Korak dalje je i prilagođavanje radnog prostora novim poslovnom procesima i načinu rada.

Vrijeme promjena i inovacija

Digitalne vještine i znanja temeljni su dio organizacijskog uspjeha i pridonose uspješnoj budućnosti poslovanja. Unatoč tome mnoge tvrtke još nisu prepoznale važnost digitalnih vještina. U SAD-u samo ih 31 posto navodi da su digitalno angažirane, a taj se postotak, primjerice, u Ujedinjenom Kraljevstvu smanjuje na samo 25 posto. I tu je A1 Hrvatska ispred svjetskih igrača.

- Napredne tehnologije i umreženost zauvijek su promijenile način na koji radimo: kako biti agilan, eksperimentalan, inovativan, produktivan i zadovoljan na poslu i uz to neprestano testirati ideje i koncepte te učiti iz neuspjeha. Živimo u vremenu brzih promjena, novih tehnologija koje stvaraju nova zanimanja. Posebno se to odnosi na ona digitalna - kaže Bartulović, dodajući da su u manje od dvije godine od pokretanja programa Digitalne akademije zatvorili čak 90 posto ‘gapova‘ identificiranih na početku i da će preostali raskorak potpuno zatvoriti iduće godine, čak godinu ranije od planiranoga.

Redizajn prostora

Digitalna je revolucija ovdje i neće nestati ili proći, što su u A1 Hrvatska na vrijeme shvatili te su u skladu s time prilagodili svoje poslovne procese novomu budućem poslovanju i načinima rada. Na to se nastavlja i novi koncept rada odnosno radnih prostora. Micanje zidova unutar radnih prostora, tzv. open space, i mnogo malih fokus-soba namijenjene zaposlenicima za kratke brze sastanke te društvene zone unutar kampusa, ponajprije namijenjene poticanju kreativnosti, agilnosti i inovativnosti, a sve u svrhu ubrzavanja procesa.

Novi dizajn kampusa zabavan je, suvremen i istodobno potiče kontinuirano učenje i razvoj te izgrađuje kulturu suradnje i inovacija. Cilj mu je integrirati život i posao.

- Mijenjali smo i fiksno radno vrijeme te fizičku lokaciju rada, što otvara više prostora za inovacije i produktivnost te povezivanje multidisciplinarnih segmenata i timova. Redizajn radnih prostora bio je nužan kako bi i radno okružje pratilo agilnu organizaciju rada i nove procese uvedene još 2016. - dodaje Bartulović.

Organizacija rada i procesa u A1 Hrvatska danas je usmjerena na brzo reagiranje na zahtjeve korisnika i promjene na tržištu, na agilnost i inovativnost te odmak od hijerarhijskih struktura i silosa tipičnih za tradicionalne velike kompanije.

18. travanj 2024 05:59